Hlavní obsah

Boj proti infarktu začíná už ráno v koupelně

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už když ráno jdete do koupelny a čistíte si zuby, bojujete tak proti srdečním problémům. Alespoň to tvrdí studie vědců z Jižní Koreje, kteří potvrdili, že odstranění bakterií v mezizubních prostorech a dásních snižuje riziko srdečních problémů, informovaly servery Independent a Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie prováděná univerzitou v Soulu na vzorku 161 tisíc lidí ve věku 40 až 79 let prokázala, že čistění zubů alespoň třikrát denně snižuje riziko srdečních problémů. Zdraví pacienti podstoupili na začátku výzkumu v letech 2003 až 2004 běžné vyšetření srdce a následně byli po deset a půl roku sledováni. 

Vědci nyní potvrdili, že pokud se dotyční věnovali dentální hygieně alespoň třikrát denně, riziko srdečního selhání se snížilo o 12 procent, o deset procent méně pak hrozila srdeční porucha. Výsledky byly nezávislé na faktorech, jako je pohlaví, věk, hmotnost, pravidelné cvičení či konzumace alkoholu.

Problém zánětu

Naopak lidé, jež se svým zubům včetně mezizubních prostorů dostatečně nevěnovali, měli v krvi bakterii, která způsobovala v těle zánět. To vedlo k namáhání srdce a zvýšení pravděpodobnosti výskytu infarktu či srdeční arytmie.

Jak obezita poškozuje krevní cévy

Zdraví

„Sledovali jsme skutečně velké množství lidí a výzkum trval dlouhou dobu. To naši práci a její závěry dělá důvěryhodnější,“ uvedl doktor Tae-Jin Song, autor studie, která byla zveřejněna v odborném časopise The European Journal of Preventive Cardiology.

Vědci však uznávají, že jejich studie má několik drobných zádrhelů. Tak například sledovaní lidé byli v drtivé většině pouze asijského původu, navíc nebylo možné prokázat, jak se o svoje zuby starali před dobou sledování, všiml si server Independent.

„Je jasné, že na doporučení zvýšení dentální hygieny v rámci prevence srdečního zdraví je ještě brzy. Vliv zánětu na srdce je stále více zřejmý, nicméně budou potřeba ještě další studie, aby mohla být skutečně definována strategie prevence,“ píše se v publikaci.

Anketa

Kolikrát denně se věnujete zubní hygieně?
Třikrát a více
8 %
Dvakrát
66,2 %
Jednou
21,1 %
Vůbec
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10927 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám