Hlavní obsah

„Blížil se ke mně po chodníku.“ Lev uprchlý z cirkusu několik hodin děsil italské město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik hodin nepříjemného napětí prožili o víkendu obyvatelé 40tisícového italského města Ladispoli, jež se nachází severozápadně od Říma. Z cirkusu tam utekl lev a volně se producíroval ulicemi.

Z cirkusu poblíž Říma utekl levVideo: Reuters

 
Článek

Zpočátku to vypadalo jako vtip, když se první záběry šelmy objevily na sociálních sítích, jakmile však starosta města Alessandro Grando vydal oficiální varování, v němž vyzýval k „nejvyšší opatrnosti“, bylo jasné, že žerty musí stranou.

Vážnost situace podle listu Il Messaggero dokresloval policejní vrtulník nad městem a také zalarmovaní hasiči, veterináři a policisté, kteří uzavřeli některé silnice, takže se někteří obyvatelé nemohli vrátit domů a jiní naopak nemohli domovy opustit.

Někteří lidé našli útočiště v autech, ať už v nějakém zrovna cestovali, nebo požádali řidiče projíždějících vozů, aby je pustili dovnitř. „Projel jsem kolem něj a nemohl jsem uvěřit svým očím,“ popsal svůj zážitek Stefano.

„Požádala jsem jednoho řidiče, aby mě pustil do svého auta. Ten lev se ke mně blížil po chodníku,“ vylíčila vypjaté chvíle paní Laura. Podle dalšího svědectví jedna žena křičela na své děti, aby si do jednoho z vozidel rychle nasedly.

Chvíle strachu skončily po desáté hodině večerní, kdy pátrací skupiny vytáhly omámeného lva s pomocí lan na auto a předaly ho zpět do cirkusu.

Případ řeší prokuratura

Případem se mezitím začalo zabývat státní zastupitelství. Majitelé cirkusu totiž uvedli, že někdo otevřel lví klec záměrně, a že tedy šlo o sabotáž.

V Itálii opět vzplála diskuse o přijetí zákona, který by cirkusům zakázal představení se zvířaty. Požaduje to především italský Svaz ochránců zvířat LAV. Ten jako příklad, že to jde, uvedl kanadskou zábavní společnost Cirque du Soleil, jejíž soubory se zvířaty nevystupují.

Asociace italských cirkusů požadavek odmítá s tím, že italské zákony ohledně zvířat jsou už nyní jedny z nejpřísnějších v Evropě.

Lev zachráněný z opuštěné zoo se zotavuje. Vrací se mu hlas

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám