Hlavní obsah

Bledé ikony v kostele se zázračně rozzářily

– Skopje
Novinky, Markéta Klánská

Do pravoslavného kostela v makedonském hlavním městě Skopje se toto pondělí sjely stovky lidí za údajným zázrakem. Přilákal je totiž místní kněz a hrstka věřících, kterým se prý před očima změnily barvy na starých ikonách. Zlatá a červená na obrazech světců se podle jejich slov doslova prozářily.

Barvy na obrazech světců se údajně změnily přímo před zraky návštěvníkůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Nějakou chvíli jsme tam stáli a mohu dosvědčit, že se barvy změnily. Je to velmi podivné. Jako zázrak,“ řekl agentuře Reuters Nikola Ristevski v kostele svatého Dimitrije.

Kostel svatého Dimitrije je ikonami, tedy obrazy ze života světců, pověstný. Některé z nich pochází už ze 17. století. Působením času a kouře svící však ikony povětšinou zčernaly. O to více na nich nyní vyniká projasnění barev.

Září jako osvícené

Podle internetových stránek kostela makedonské pravoslavné církve začalo ke změnám docházet už v neděli. Svědci uvedli, že se barvy na ikonách prozářily, jako by byly najednou osvíceny. Dříve bledé svatozáře a červené linky andělských křídel jsou nyní jasné.

„Lidé sem přicházejí, aby se o tom přesvědčili. Jen, když to vidí na vlastní oči, věří. To, co se tu dnes děje, je velký dar od Boha,“ uvedl v pondělí Momcilo Tufajanakis, jeden z návštěvníků.

Jev v kostele, který byl postaven roku 1727, zatím podle agentury Reuters nemá jasné vysvětlení. Jisté ale je, že nešlo o záměrnou kampaň kostela kvůli Velikonočnímu pondělí. Pravoslavné Velikonoce totiž letos připadají až na 15. dubna. Slaví se tedy o týden později než v západních křesťanských církvích.

Reklama

Výběr článků

Načítám