Hlavní obsah

Bielefeld nabízí milion eur tomu, kdo dokáže, že město neexistuje

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S netradiční propagační kampaní přišlo západoněmecké město Bielefeld. Vyhlásilo, že vyplatí rovný milion eur (25,7 milionů korun) tomu, kdo dokáže, že město vlastně neexistuje. Kampaň využívá konspirační teorie, jejíž původ sahá do počátku 90. let.

Foto: BIELEFELD-MARKETING.DE

Kampaň podpořil i Achim Held - původce konspirační teorie.

Článek

Bielefeld je historické univerzitní město na západě Německa, které čítá v současnosti okolo 340 tisíc obyvatel. Ale existuje doopravdy? Kvůli 25 let staré konspirační teorii požaduje radnice důkaz. Snaží se tak přitáhnout pozornost k existenci města, kterému se i přes bohatou historii turisté spíše vyhýbají.

Konspirace začala na studentské party IT studentů v Kielu v roce 1994. Když se na ní objevil jeden host z Bielefeldu, student Achim Held a několik ostatních trvali na tom, že žádné takové město neexistuje.

Těžko říci, v jakém byli v té době stavu, Held se ale se svými pochybnostmi svěřil na síti Usenet (tehdejším velmi omezeném předchůdci internetu). „Bielefeld? Nic takového neexistuje,“ napsal tehdy. I přes omezené možnosti přenášení informací se tento fakt rychle rozšířil a stal se zábavnou konspirací a vtipem.

V roce 2012 ho zmínila i kancléřka Angela Merkelová, když město navštívila. „Tak přeci jen existuje,“ rozesmála přítomné.

Zájemci o provedení nemožného důkazu mají čas do 5. září. K provedení důkazu mohou využít jakoukoliv formu – obraz, text či video. Obyvatelé města se ale nemusí bát. I kdyby snad k takovému důkazu došlo, odměna nebude vyplacena z peněz daňových poplatníků, nýbrž z darů od sponzorů města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám