Hlavní obsah

Bielefeld: od středověkého střediska obchodu k modernímu velkoměstu

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bielefeld založil v roce 1214 hrabě Hermann z Ravensbergu. Prozíravý muž: již tehdy věděl, jak výhodná je tato poloha na křižovatce dávných obchodních cest v bezprostřední blízkosti průsmyku Teutoburského lesa, a dokázal ji využít ve svůj prospěch. Vzniklo tak typické obchodní město s velkým tržištěm a pěknými měšťanskými domy – což jsou rysy, které si Bielefeld zachoval dodnes.

Foto: Bilefeld Marketing GmbH

Hrad Sparrenburg je symbolem města.

Článek

Metamorfóza jako princip: Bielefeld v zrcadle času

V novém městě, kterému zemský panovník udělil četné výsady, se začali usazovat především kupci, kteří od začátku výrazně ovlivňovali rozvoj Bielefeldu. Spolu s obchodem s tehdy velmi žádaným suknem a plátnem zavítaly do města zlaté časy, o kterých dodnes svědčí Staré náměstí, Stará radnice a staroměstský kostel sv. Mikuláše.

Foto: Bilefeld Marketing GmbH

Bielefeldská radnice se nachází v hitorickém centru

Poptávka po plátnu však netrvala věčně; Bielefeld se přerodil z obchodního na průmyslové město. To se projevilo i na vzhledu města: vyrostla nová předměstí s typickými činžovními domy o dvou až třech podlažích.

Foto: Dirk Topel

Historické náměstí je oblíbené mezi místními i turisty

V prvních letech 20. století pak vznikly reprezentativní budovy jako Nová radnice a divadlo, jehož architektura čerpá z barokních a secesních prvků, pošta vyšperkovaná renesančními motivy, budova nádraží v secesním slohu a synagoga, jejíž vysoká kopule je vidět již z dáli.

Foto: Bilefeld Marketing GmbH

Kulturní centrum - Ravensberger Spinnerei

Na sklonku téhož století prošel architektonický obraz města další poměrně rychlou markantní změnou, kterou byla současně podstatně rozšířena jeho kulturní nabídka: vznikly Síň umění, Městské kongresové centrum, víceúčelová Seidensticker Halle, Historické muzeum a Huelsmannovo muzeum v Ravensberském parku.

Foto: Marc Detering

Budova umělecké galerie patří k místní moderní architektuře

Od roku 1969 je Bielefeld také univerzitním městem. Všechny fakulty se nacházejí v hlavním areálu v západní části města, na úpatí Teutoburského lesa. Centrálním místem je architektonický skvost, tzv. Velká hala o délce 300 metrů.

Foto: Bielefeld Marketing GmbH

Vyhledávaným místem k odpočinku i sportu je Bürgerpark

Oslavy v duchu starých tradic: trhy, slavnosti a Hermannův běh

V květnu je historické jádro města dějištěm plátenických trhů, což je velká několikadenní lidová veselice, červenec je každoročně ve znamení středověkých slavností na hradě Sparrenburg a v září se v centru konají vinařské trhy.

Foto: Bielefeld Marketing GmbH

V Bielefeldu se konají i kouzelné vánoční trhy

Každý rok pak končí tradičními vánočními trhy. Ty se konají v historickém starém městě v kulisách více než stovky slavnostně vyzdobených hrázděných domků. Součástí typicky bielefeldské tradice je také Hermannův běh, závod v běhu pro každého od Hermannova památníku v Detmoldu přes výšiny Teutoburského lesa až k bielefeldskému hradu Sparrenburg.

Hrad Sparrenburg – symbol Bielefeldu

Kdo má raději romantiku, ten by si určitě neměl nechat ujít návštěvu středověkého hradu. Každé léto se zde konají velké oslavy, plné středověkých rytířů, šašků a řemeslníků, kteří zaplní celé historické centrum města. Hrad je navíc přímo na 158 km trase Hermannweg, takže i pěší turisté ho snadno najdou. Prohlídky se na hradě konají od dubna do října a jejich součástí je i prohlídka hradního podzemí.

Foto: Bielefeld Marketing GmbH

Rytířské slavnosti na hradě Sparrenburg

Tip: Kromě prohlídek hradu je možné se zúčastnit i zajímavých prohlídek města, které mají vždy konkrétní téma: historie, anekdoty a zajímavosti, dětské prohlídky, gastronomie. Na té gastronomické můžete ochutnat exkluzivní tříchodové menu v místní vyhlášené restauraci.

Bielefeld: město, které neexistuje

O Bielefeldu se od roku 1994 traduje zajímavý vtip. Podle Wikipedie je celý vtip založen na tom, že reálně existující německé město Bielefeld ve skutečnosti neexistuje a jeho existence je jen fámou, vytvořenou entitou, nazývanou SIE (tj. Oni, není jisté, o koho má jít, spekuluje se o Mossadu, CIA či mimozemšťanech, maskujících své řídící centrum pod rouškou fiktivní bielefeldské university), která se spikla proti celému zbytku veřejnosti. Je možné je odhalit pomocí tří otázek:

•    Znáte někoho z Bielefeldu?

•    Znáte někoho z Bielefeldu? •    Byl(a) jste někdy v Bielefeldu?

•    Znáte někoho, kdo někdy byl v Bielefeldu?

Většina lidí na tyto otázky odpoví záporně – ti jsou obětí spiknutí. Kdo na kteroukoli z těchto otázek odpoví kladně, je spiklenec.

Tipy na cestování po Německu

Výběr článků

Načítám