Hlavní obsah

Biden vedle Fialy? Mě by mezi politiky zemí třetího světa neposadili, rozčiluje se Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donald Trump si neopomněl rýpnout do svého přemožitele a současného amerického prezidenta Joea Bidena v souvislosti s pohřbem královny Alžběty II., když se na vlastní sociální síti podivoval, že při ceremoniálu seděl jeho nástupce až ve 14. řadě. Je přesvědčen, že kdyby byl v úřadu on, dostal by prestižnější židli. Rýpavě také podotkl, že se Biden aspoň mohl seznámit s politiky zemí třetího světa. Seděl přitom za polským prezidentem a před českým premiérem. Vedle něj pak seděla švýcarská hlava státu.

Foto: Reuters

Americký prezident Joe Biden na pohřbu Alžběty II., za ním sedí český premiér Petr Fiala.

Článek

Bývalý americký prezident napsal na vlastní sociální síti nazvané Social Truth, že usazení Bidena až do 14. řady značí, kam se za jeho vlády Spojené státy dostaly, a že se jim nedostává patřičného respektu.

„V realitách, stejně jako v politice i v životě, je místo vším,“ napsal Trump. „Tohle se stalo Americe za uplynulé dva roky. Žádný respekt! Každopádně dobrá příležitost poznat lídry jistých zemí třetího světa. Kdybych byl prezidentem já, neposadili by mě tam dozadu – a naše země by byla o dost jiná,“ napsal Trump.

Těžko říci, zda Trump nemá žádné tušení o protokolu, či jde o další z jeho provokací, protože spoléhá na to, že o protokolu nemají tušení jeho příznivci.

Na pohřbu ve Westminsterském opatství byla přední místa tradičně určena pro královské rodiny, další řady pak připadly představitelům zemím Commonwealthu, což USA nejsou. Proto seděl kanadský premiér Justin Trudeau o devět řad před americkým prezidentem.

Protokol i takt

A koho přesně myslel Trump oněmi lídry zemí třetího světa? Joe Biden s první dámou Jill seděli za polským prezidentem Andrzejem Dudou a před českým premiérem Petrem Fialou. Vedle Bidena a jeho manželky pak seděl švýcarský prezident Ignazio Cassis.

To ale Trump patrně vůbec neřešil. Je otázkou, zda by pejorativně za zemi třetího světa označil Českou republiku, když jeho exmanželka Ivana byla Češka a jeho děti se ještě částečně česky dorozumí.

Zasedací pořádek významných politiků ze zemí mimo Commonwealth přitom není tak jednoduchý, jak by se mohlo zdát. „Můžete předstírat, že je to podle abecedního pořádku, ale není,“ uvedl pro deník The Times Robin Renwick, bývalý britský velvyslanec v USA v 90. letech.

Macron se poklonil před rakví v teniskách

Evropa

„Biden není příliš egoistický, ale bude více v popředí. Macron by dostal hysterický záchvat, kdyby nedostal čestné místo. Olafu Scholzovi by to bylo fuk. Člověk si musí říci: Kdo by kvůli tomu bláznil?“ popsal možné uvažování protokolářů Renwick.

Joe Biden se v Londýně zdržel krátce a svá vystoupení omezil na minimum. Jeden z nejmenovaných amerických úředníků pak listu Daily Mail sdělil, že to nebylo ani tolik o protokolu, jako o tom, že „to není naše, ale britská show“. Tedy, že na sebe nechtěl Biden nemístně strhávat pozornost, které se mu jako prezidentovi USA jindy dostává.

Reklama

Výběr článků

Načítám