Hlavní obsah

Bezpečnost na silnicích vyřeší optická iluze, myslí si starosta australského města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odlehlé městečko Boulia, které se nachází v australském státě Queensland, se pochlubilo speciálním přechodem pro chodce, který díky optické iluzi vypadá, jako by se vznášel nad silnicí. Tamní starosta doufá, že nevšední zebra přiměje řidiče, aby městem projížděli obezřetněji, píše server abc.net.eu.

Foto: Profimedia.cz

Podobný přechod pro chodce je také třeba v německém městě Šmalkaldy.

Článek

Ačkoliv takzvané 3D zebry nejsou ve světě novinkou a nějakou dobu jsou už využívány například na Islandu, Novém Zélandu či v Německu, Boulia je prvním australským městem, které takový přechod pro chodce má.

Tamní starosta Rick Britton přiznal, že tento typ zebry viděl na sociálních sítích a napadlo ho, že by nebyl špatný nápad si ho pořídit také. „Kdyby takové přechody byly poblíž nemocnic a škol, řidiči by si rychle uvědomili, kde se nacházejí, a zpomalili by,“ myslí si Britton.

Kromě toho, že má optická iluze zvýšit bezpečnost silničního provozu, mohla by podle starosty také přilákat do regionu turisty.

Výzkumný pracovník z queenslandské univerzity Mark King, který se zabývá bezpečností silničního provozu, však upozorňuje, že přechod tohoto typu může mít i stinné stránky.

„Je to něco, čeho si člověk na první pohled všimne, řidiče však může i rozptýlit. Je ale pravda, že tak jako tak po jeho spatření každý zpomalí a dívá se tam, kam má,“ vysvětlil King.

Reklama

Výběr článků

Načítám