Hlavní obsah

Bez manželské smlouvy ani ránu

– LOS ANGELES
Novinky, Vladimír Plesník, Právo

Jack Welch, dvacet let šéf jedné z největších amerických firem General Electric, odjakživa věděl, jak se má vyjednávat. Nemilosrdně, bez kompromisů. Ne nadarmo mu říkali Neutronový Jack. Pro jiné byl manažerem století. Nejdůležitější dokument svého života však nikdy nepodepsal: manželskou smlouvu. Dopustil se tím osudové chyby.

Foto: Janis Sidovský

Noc na Karlštejně, open air koncert

Článek

Smlouva o jeho odchodu do penze snese dodnes označení "majstrštyk": 16 miliónů dolarů (asi 448 miliónů korun) odstupného, devět miliónů dolarů roční renty, Boeing 737 k neomezenému používání, apartmá v New Yorku. Dokonce i náklady na potraviny včetně vína i na toaletní papír musel General Electric převzít.

Zbyla mu ostuda

"Je to žena mých snů," říkal o Jane Beasleyové, když si ji v roce 1987 vedl k oltáři. Nepochyboval o tom, že jenom láska se počítá, právní posvěcení manželství nepotřebuje - nač taky? Role byly jasně rozděleny. Jack dělal peníze. Jane se zřekla výnosné právnické praxe, starala se o domácnost a o děti. Přes třináct let všechno běželo jako na drátkách.

Pak se objevila Suzy Wetlauferová, atraktivní novinářka o 21 let mladší než Welch. Láska se změnila na nenávist, rozvodové špinavé prádlo se pralo veřejně. Nejprve muselo vyjít všechno na světlo včetně Jackovy fantastické smlouvy o penzi. Soudci se zajímali i o náklady na toaletní papír.

Smlouva jako dar

Dnes by se podobného zaváhání, které ho stálo sto miliónů dolarů a nebetyčnou ostudu, Jack Welch sotva dopustil.

Ve Spojených státech, kde se rozvodovost blíží padesáti procentům, zažívají písemné manželské úmluvy zlaté časy. Bezmála každý pátý pár před sňatkem vyhledá advokáta - bez ohledu na fakt, že taxa zpravidla nebývá nižší než deset tisíc dolarů. "Je to nejlepší dárek, který si může dvojice do společného soužití dát," říká ten, který to musí vědět - Robert Kenney, jeden z nejlepších rozvodových právníků.

Celebrity hrají většinou o milióny

Nejvíc se - ostatně jak jinak - hovoří o celebritách. Šéf televize CNN Ted Turner a jeho někdejší choť herečka Jane Fondová sepsali ujednání o 107 stranách.

O manželskou listinu urputně bojovaly i hollywoodské stálice Catherine Zeta-Jonesová a Michael Douglas. Její součástí se stalo i ustanovení, že Catherine v případě rozvodu dostane za každý rok budoucího manželství dva milióny liber (asi 150 mil. Kč). Herečka původně trvala na třech miliónech, zatímco Douglasovi právníci dlouho signalizovali ochotu přistoupit pouze na milión liber.

O rozruch a klepy se postaraly i podrobnosti, jež pronikly na veřejnost z vyjednávání dalších dvou superhvězd - Jennifer Lopezové a Bena Afflecka. Potěšení s jinou ženou by Bena přišlo na pět miliónů plus další milión navíc, pokud by se nepřiznal. Užívat si měl výhradně doma: Jennifer mu smluvně přislíbila čtyřikrát týdně sex. Který z bodů připravované dohody nakonec vedl k úprku ženicha, se neví. V každém případě několikrát ohlášený svatební obřad se dočkal několikanásobného odložení.

Také Kenneth Parker, 77letý Newyorčan, už ví, že na sebemenší podrobnosti záleží. Když se před 16 lety ženil a byla to "láska jeho života", nezapomněl na konzultaci s právníkem. "vše, co máme anebo společně získáme, bude v případě rozvodu rovnoměrně rozděleno," stojí v ní. Jakmile opustil svou ženu Melville, domáhal se dodržení smlouvy. Tak se také stalo. Jen z její výhry v loterii ve výši 25 miliónů dolarů neuvidí ani cent. Po právu, jak rozhodl soud: Melville vyplnila los na své jméno a zaplatila ho svými penězi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám