Hlavní obsah

Bázlivý mladý slon v Ostravě konečně vstoupil do tréninkového kontejneru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Chovatelé slonů v ostravské zoo trénují mladého samce na transport do jiné zoologické zahrady. Počátkem března proto do zoo přijel transportní kontejner, aby se s ním slon seznámil. Poprvé do něj vstoupil ale až za měsíc, na začátku dubna, bál se. I to je úspěch.

Dovezení kontejneru pro transport slonaVideo: Zoo Ostrava

 
Článek

„Zpočátku byl samec slona indického, který se u nás narodil v roce 2017, ke kontejneru nedůvěřivý. Jen zvenku natahoval dovnitř chobot, aby dosáhl na uvnitř připravené pamlsky. Postupně se ale začal osmělovat, na kontejner ve výběhu si zvykl, a nakonec do něj i vstoupil,“ líčila mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. Dodala, že stále je ale mladý slon ostražitý a bázlivý.

Sloní samec už dorostl do věku, kdy by i v přírodě opustil rodné stádo a našel si jinou skupinu sloních samců. Proto jej v následujících měsících čeká příprava na převoz do jiné zoo. Aby zvířata převoz zvládla co nejvíce v pohodě a bez zbytečného stresu, tak je na to chovatelé trénují.

Foto: Archiv Zoo Ostrava

Mladý slon poprvé vstoupil do tréninkového kontejneru

Jde o náročný výcvik

Tréninkový kontejner je speciálně upravený lodní kontejner, který byl uzpůsoben tréninku slonů chovaných v tzv. chráněném kontaktu. „To znamená, že chovatel nikdy nevstupuje do prostoru se slonem, ale je od něj oddělen bezpečnostní bariérou. Trénink je tak založen čistě na motivaci zvířete,“ upozornila mluvčí s tím, že samotný výcvik je náročný.

„Sloni jsou totiž bázlivá a konzervativní zvířata, proto může trvat i několik měsíců, než se pozitivní motivací podaří přimět jedince, aby vlezl do neznámých a stísněných prostor,“ vysvětlila.

Foto: Archiv Zoo Ostrava

Sedmiletý samec slona indického trénuje na převoz

Foto: Archiv Zoo Ostrava

Mladého ostravského slona čeká převoz do jiné zoo

Kontejner je umístěn ve výběhu 26letého chovného samce, který je po dobu tréninku uvnitř pavilonu. Mladý samec tak přechází z výběhu, kde pobývá jeho matka a další samice. Ty v tu dobu také dostávají krmení, aby samce při tréninku nerušily. Trénink neprobíhá ve stejné časy, ale většinou v době, kdy je zoo otevřená, takže návštěvníci mají možnost jej pozorovat.

Ostravská slonice porodila své třetí mládě. Porod trval zhruba osm hodin

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám