Hlavní obsah

Bavorská obec si pořídila rychlostní radar za 100 tisíc eur. Za jedenáct dní měla investici zpátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poměrně spolehlivý automat na peníze si pořídila bavorská obec Kirchseeon - obyčejný radar na měření rychlosti projíždějících aut. Investice činila 100 tisíc eur (asi 2,5 mil. Kč) a po instalaci trvalo pouhých jedenáct dní, kdy se vynaložené prostředky vrátily.

Foto: Profimedia.cz

Obvyklá podoba rychlostních radarů na německých silnicích

Článek

Radnice umístila dvoumetrový sloupek 20. prosince na výjezdu z obce, aby jeho kamera dokumentovala dopravní hříšníky, kteří překračují obligátní padesátku. Do Silvestra si „cvakla“ celkem 3112krát, což při pokutách, které začínají na 30 eurech (750 Kč), stačilo na pokrytí nákladů.

„Peníze vynaložené na toto zařízení už máme zpátky,“ potvrdil deníku Bild starosta obce Jan Paeplow. „Počet přestupků je extrémní. Čekal jsem, že bude vysoký, ale ne tolik,“ dodal.

Kirchseeon na silnici B304 se s nedisciplinovanými řidiči potýká už dlouhá léta. „Máme tady školu a školku, museli jsme něco udělat,“ uvedl dále starosta.

Obec ve spolupráci s policií nejprve nasadila na přechodnou dobu mobilní radary a velmi rychle zjistila, že množství dopravních prohřešků bylo velké. Teď už na kraji obce stojí stacionární radarová past, která tam podle Paeplowa zůstane delší dobu.

Oprava koupaliště čeká

„Dokud bude počet přestupků vysoký, zůstane radar v provozu 24 hodin denně, sedm dní v týdnu,“ ujistil s tím, že peníze se obci hodí. Musí zrekonstruovat například koupaliště. „Nejde ale o to, abychom vylepšili stav obecní pokladny, ale dopravní bezpečnost,“ dodal starosta.

Mnohé nasvědčuje tomu, že obec kousek od východní části mnichovského dálničního okruhu může počítat s mimořádnými příjmy i v nejbližší budoucnosti. Počet řidičů, kteří se chytí do radarové léčky, je stále značný.

Když redaktoři citovaného deníku pořizovali se starostou desetiminutový rozhovor, „cvaknul“ radar za tu dobu dvakrát.

Také Boloňa zavedla třicetikilometrový rychlostní limit a už vybírá pokuty

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám