Hlavní obsah

Base jumper skočil střemhlav z nejvyšší hory Anglie a předvedl impozantní trik

Base jumper z britského týmu Mountain Man Base seskočil z hory Scafell Pike, která je s výškou 978 metrů nad mořem nejvyšší horou Anglie. Při seskoku, jehož záběry zveřejnila agentura Reuters, předvedl impozantní akrobatický kousek, tzv. roll-over.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Base jump z hory Scafell Pike v CumbriiVideo: Reuters

 
Článek

Prvek s názvem roll-over (převrácení se) historicky poprvé provedl profesionální lyžař a base jumper Shane McConkey. Nyní se o něj postaral i base jumper na vrcholu Scafell Pike v hrabství Cumbria.

Jde o techniku, při níž base jumper svěsí svůj padák z útesu a skočí po hlavě dolů. Následně provede salto vpřed přes vrchní část padáku, čímž se dostane pod něj. Důležité je skočit dostatečně daleko, aby lana zůstala napnutá a padák se tak mohl dostat do rotujícího pohybu.

„Objevování exitů (míst, z nichž je možné takto skočit) je náročné, ale také velmi vzrušující. Jediný způsob, jak najít nové místo, je připevnit si na záda vybavení a vyrazit zkoumat nová místa, hlavně útesy,” svěřil se Daily Mailu jeden z členů týmu Mountain Man Base.

Base jumping je extrémní sport, při němž se skáče z pevných objektů, kterým se v base jumpingové terminologii říká „exit”. Slovo „base” pak představuje zkratku anglických slov značících, odkud se skáče nejčastěji – building (budova), antenna (anténa, vysílač), span (most) a earth (země, skála).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám