Hlavní obsah

Baldachýn a lhář z Bagdádu

Novinky, Tomáš Baldýnský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes nejen o tom nejsympatičtějším Iráčanovi z televizních zpráv. Zazpíváme si s Kevinem Spaceym, inspektorem Kojakem, veverkami, zajícem, lvem a gorilou, zpijeme se tequillou a hlavně objevíme netušené kouzlo jménem ctrl-A. Tak pojďme na to!

Foto: Pavel Vlček - Zoo Ostrava

Vážení mladých tygříků

Článek

Pokud mi někdo z vysokého bagdádského vedení bude chybět, nebude to ani Udaj ani Kusaj, ale ministr informací Muhamad Al-Saháf. Muž, jehož věta "Američtí nevěřící v Bagdádu? Nikdy!" pronesená v okamžiku, kdy za jeho zády obsazovaly koaliční jednotky jeden ze Saddámových paláců, vejde do dějin optimismu. Muhamad byl mým věrným průvodcem během válečných dní a jeho tiskové konference byly zdrojem nevídaného potěšení.

Během přímých přenosů televize nevěřících psů nejdřív přebíraly jen jeho anglická prohlášení. Až do chvíle, kdy si v zápalu řeči zřejmě spletl balíčky (parcels) s tužkami (pencils) a obvinil "nemorální žoldáky" ze Západu z rozhazování výbušných tužek. "Nemluvím o prostých Američanech nebo Britech. Mluvím o těchto žoldácích. Rozhazují tužky, ale nejsou to tužky, jsou to nástražné miny na zabíjení dětí." CIA obvinění z distribuce výbušných tužek popřela, což dodalo obvinění na věrohodnosti.

Není divu, že krátce poté byly přenosy tiskových konferencí z Bagdádu vybaveny tlumočníky z arabštiny. Ti však narazili na bohatost jeho mluvy. A nebyli sami. Arabská média publikovala mnoho článků o eleganci jeho arabštiny, ale přiznávala, že některá jeho oblíbená slova (například "uluj" - velice obskurní a archaicky urážlivý termín pro nevěřící) jsou pro běžného Araba nesrozumitelná. Jak televize Abú Dhabí, tak Al-Džazíra zaznamenaly stovky telefonátu s žádostí o dovysvětlení jeho prohlášení a libanonský deník Safir napsal: "lidi ani tak neposlouchají, co říká, ale jsou nadšení, jaká používá srandovní slova."

Jedna z prvních konferencí simultánně tlumočených z centra CNN v Atlantě proto vypadala přibližně takto:

Jedna z prvních konferencí simultánně tlumočených z centra CNN v Atlantě proto vypadala přibližně takto:Muhamad Al-Saháf: (arabsky)

tlumočník: Tito... zločinci jsou... rozčtvrtit... Bush a jeho ocas Blair uvidí... teď říká něco o tancích... asi uškvařit nebo uhořet ve vlastních tancích... mluví o stonožce... rozsekat... rozsekat stonožku? Ne o stonožce, o hadovi! Rozsekat hada na malé kousky... my rozsekáme hada na malé kousky...

Je proto pochopitelné, že si Muhamad získal obrovskou popularitu nejen na Arabském poloostrově (stovky diváků zcela vážně vyzvaly Al-Džazíru, aby mu poté, co se někde objeví, dala vlastní talk-show), ale i mezi uluji na Západě. Je nás vážně mnoho a už máme vlastní stránku: www.milujemeiráckéhoministrainformací.com. Její provozovatelé si kromě zveřejnění sady nejoblíbenějších citátů pohrávají s myšlenkou, jak by se Saháf uplatnil v jiných přelomových okamžicích dějin.

U Little Big Hornu

Pohanští nevěřící hulváti utekli. Nejspíš se skalpují sami ještě dřív, než na vletíme...

V Normandii

Američané? Jací Američané! Ve Francii nejsou žádní nevěřící Američané. Nikdy!

A na Hvězdě smrti z Hvězdných válek

Hvězda smrti je v bezpečí. Žádný útok rebelů neexistuje.

A samozřejmě v Praze v srpnu 1968

Vzpomínám na tebe, Muhamade. Ale jsem si jistý, že se velmi brzy uvidíme...

Krátce (a s písní na rtech)

- Bože! Nikdy jsem netušil, že Kevin Spacey tak báječně zpívá! Tady si můžete stáhnout ukázkovou mp3 s jeho verzí Blackbird od Beatles... Bože! Nikdy jsem netušil, že Kojak zpívá tak strašně! (tady). Zkrátka a dobře: desítky dalších zpívajících herců naleznete zde. Na vlastní zodpovědnost. Zvlášť Peter Sellers.

- Začínám mít dojem, že tím nejpopulárnějším uměleckým žánrem současného internetu je kombinace známého hitu a animovaných zvířat. Veverky a zajíc, lev a... bobr? Gorila...? Zkrátka: Tequilla!

 - Nicméně tou nejvychytanější lahůdkou tohoto týdne zůstávají flashové písně ze španělského webu Marcianos.net. Uncle Fucker v podání George Bushe s Tony Blairem mi připadal ještě legrační, ale katastrofa tankeru Prestige u galicijského pobřeží v rytmu Ketchup Song je skutečně úplně nejdál. A mnoho dalších. Škoda, že neumím španělsky. Když k tomu přihodím domovskou stránku slavného milostného duetu Bushe s Blairem, který jsem v Baldachýnu předváděl před časem, na níž najdete množství dalších brilantních písní v podání Stalina, papeže i Usámy bin Ládina, budete mít čím se bavit celý den.

Hezký den!

Vlastně... málem bych zapomněl!

... čím jsem se ten týden bavil já. Před nějakým časem se i českým internetem rozšířil obrázek slunečnicového pole, který když otevřete tím správným prohlížečem (Internet Explorer), označíte ho (stisknete CTRL A), objeví se vám nahá Japonka. Nebo lépe řečeno její duch, protože ten obrázek byl šedý a nezřetelný. Stránka z internetu brzy zmizela, nicméně ten zvláštní pocit zůstal. Skutečně nám software od Microsoftu dá možnost odhalovat skryté duchy?

Provedl jsem malé pátrání a skutečně jsem brzy odhalil pár fotografií, v nichž Internet Explorer nachází netušené souvislosti. Například tato fotografie George Bushe. Člověk by na ní neviděl víc než červený nos, nicméně Bill Gates, ten znalec lidských povah, z ní dokáže vytáhnout leccos zajímavého... (stiskni ctrl-a).

Ponoříte-li se do problému hlouběji, zjistíte například, že k úspěšnému odhalování skrytého smyslu v obrázcích musíte být velmi opatrní na to, aby váš prohlížeč obrázky samočinně nezmenšoval (ó ano, to Internet Explorer umí!). A pak také, že většinou v nevinných obrázcích naleznete buď stíny nahých žen nebo dlouhé texty v arabštině prokládané větami jako "KILL BUSH! KILL! KILL!!"

Jenže po další pátrání začnete objevovat ty pravé poklady skryté v portrétech populárních lidí. V té chvíli jsem si uvědomil, že moderní technologie nám dává do rukou dokonalou zbraň na zkoumání lidského charakteru. Nevíte, jaký je někdo člověk? Najděte ten pravý obrázek a stiskněte ctrl-A. Objevil jsem dokonce dva výmluvné obrázky českých politiků. Na těchto zmenšených obrázcích kouzlo nefunguje, ale stačí kliknout, chvilku počkat a pak... CTRL-A!

Klikni pro Špidlu...

... i pro Kavana!

Jsem si jist, že podobných obrázků je obrovská spousta. Jen je najít... jen je najít.

 Hezký den!

P. S. Já to říkal! Já to říkal! CTRL-A!!!

P. S. P. S. Na četné žádosti...

Uvádím, že archiv prvních sto dvaceti tří Baldachýnů se stále nachází na této adrese, zatímco ty nové vypátráte vyhledáním klíčového slova Baldachýn na serveru Novinky.cz a to už je opravdu... moment... Muhamade?

 Já říkal, že se uvidíme. Tak zůstaňte s námi!

Reklama

Výběr článků

Načítám