Hlavní obsah

Automechanik našel v kontejneru stovky obrazů, mají hodnotu milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automechanik Jared Whipple z Connecticutu v USA prodává některá z děl amerického umělce Francise Hinese, která před lety našel v kontejneru. Jejich hodnota se podle deníku The Guardian pohybuje v řádech milionů amerických dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Whipple našel umělecká díla pocházející z opuštěné stodoly ve Watertown v roce 2017 v kontejneru. Později zjistil, že je zhotovil abstraktní expresionista Francis Hines, který ve stodole díla uchovával.

Hines, jenž zemřel v roce 2016 ve věku 96 let, byl proslulý především instalacemi, při nichž obmotával předměty či budovy kusy látky.

Tuto techniku během své kariéry použil na více než 10 známých budovách v New Yorku, včetně pamětního oblouku Washington Square Arch či Mezinárodního letiště Johna F. Kennedyho.

The Guardian informuje, že Whipple po nalezení děl, která obsahovala stovky obrazů a soch, kontaktoval umělcovu rodinu, která mu dle jeho slov dala svolení si umění ponechat a případně ho i prodat.

Automechanik část děl minulý rok představil v galerii ve Waterbury, aktuálně však chce dát některé z nich do prodeje.

Podle amerického historika umění Hastingse Falka se hodnota jednoho díla „s balicí technikou“ pohybuje okolo 22 tisíc dolarů (téměř půl milionu korun) a běžného obrazu kolem 4500 dolarů (přes sto tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám