Hlavní obsah

Australští vědci přišli na to, že samice hadů mají klitoris

Australští vědci přišli na to, že samice hadů mají klitoris, čímž vyvrátili dlouholetý předpoklad, že tomu tak není. Na svém webu o tom informuje BBC, podle které může objev pomoci změnit pohled na hadí páření.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hadí penisy vědci studují už desítky let, ale pohlavní orgány samic podle nich dosud byly přehlížené. „Byla to kombinace toho, že ženské genitálie jsou tabu, a neschopnosti vědců je najít,“ popisuje některé z příčin výzkumnice Megan Folwellová, které se hadí klitoris podařilo vypátrat v ocasu samic.

Podle studie zveřejněné v odborném časopise Proceedings of the Royal Society B Journal mají hadí samice klitorisy dokonce dva, jsou oddělené tkání a skryté na spodní straně ocasu. Skládají se hlavně z nervů, kolagenu a červených krvinek.

Folwellová začala po hadím klitorisu pátrat, protože se jí nezdálo, že by ho hadí samice na rozdíl od tolika jiných zvířat neměly. „Prostě jsem se musela podívat, jestli to tam je, jestli to jen někdo nepřehlédl,“ vysvětlila. Genitálie poprvé našla u zmije a posléze i u osmi dalších druhů.

Objev může podle BBC přispět ke tvorbě nových teorií o hadím páření, jejichž součástí může teď být i schopnost samic cítit rozkoš. Až dosud totiž podle Folwellové měli vědci za to, že hadí páření je především záležitostí samčí agrese a donucení.

Na Floridě našli uvnitř krajty celého aligátora

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám