Hlavní obsah

Australský chlapec našel cestou ze školy obří hřib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctiletému Jasperu Lesovi z australského státu Jižní Austrálie se cestou ze školy podařilo nalézt 2,65kilogramový hřib smrkový. Mladý Australan věří, že rozměrná houba z řádu hřibotvarých, která je mezi houbaři velmi oblíbená i v České republice, by mohla být největší svého druhu na světě, píše agentura United Press International.

Foto: Tereza Vlková – Mikrobiologický ústav AV ČR

Hřib smrkový (Boletus edulis) na ilustrační fotografii

Článek

Jasper se svěřil, že houbu našel, když se vracel ze školy v australském Adelaide Hills. „Byl jsem ohromen. Nikdy jsem neviděl tak velkou nebo podobně velkou houbu,“ řekl mladík, kterého naučili sbírat a rozeznávat jedlé houby od nejedlých jeho polští prarodiče.

Podobně překvapená byla i jeho matka Melanie. „Přišli domů a řekli: Pojď se na něco podívat. Tak jsem seběhla dolů a houbu spatřila. Nemohla jsem tomu uvěřit. Adelaide Hills je celkem speciální místo. Jde o jediné místo na jižní polokouli, kde roste hřib smrkový,“ uvedla.

Mladý Les je na svůj úlovek náležitě hrdý, přesnou polohu, kde hřib nalezl, odmítl prozradit. „Našel jsem ho pod dubovým stromem, to je ale vše, co můžu říct,“ sdělil tajemně.

Houby vysílají signály, které se podobají lidské řeči, tvrdí výzkum

Koktejl

Rodina se domnívá, že by mohlo jít o největší houbu svého druhu na světě, a tak požádala o přezkoumání zástupce z Guinnessovy knihy rekordů. Prvenství v kategorii nejdelší jedlé houby na světě – měřila 59 centimetrů – drží hlíva máčková (Pleurotus eryngii), kterou v roce 2014 vypěstoval Japonec Hokuto Corp.

Ať už mladý Australan obdrží jakékoliv ocenění z Guinnessovy knihy rekordů, či nikoliv, o tom, jak s hřibem naloží, už má jasno. Kousek prý ochutná a zbytek prodá, prozradil.

Největší brambora na světě není vůbec brambora

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám