Hlavní obsah

Australské břehy zaplavila hustá mořská pěna

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytrvalé přívalové deště, vysoké vlny a organické zbytky ve vodě způsobily, že se na březích státu Queensland vytvořila masivní vrstva mořské pěny, která na pláž přilákala mnoho zvědavců. Neobvyklý zážitek ale skrývá mnoho nástrah: jedněm z návštěvníků pláže se ztratil v hluboké pěně pes a odborníci varují před výskytem nebezpečných mořských hadů, které není v pěně vidět.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australské břehy obklopila hustá mořská pěnaVideo: Reuters

 
Článek

Z mnoha pláží státu Queensland a Jižní Wales přicházejí tytéž záběry. Břehy jsou zaplaveny nezvyklým množstvím mořské pěny, která je dle odborníků dalším příkladem důsledků extrémního počasí.

Přes počáteční úlek pěna přilákala na pláže množství zvědavců, zejména děti si jí patřičně užívaly. To se nedá říci o fence Hazel, která se v pěně na Gold Beach ztratila svým majitelům. Po krátkém panickém hledání se s nimi však zase brzy shledala.

Odborníci však varují před zrádnými proudy, které se pod vrstvou pěny mohou skrývat a v neposlední řadě i před různými druhy mořských hadů. Většina z nich není člověku nebezpečná, ale někteří mohou být jedovatí.

Samotná pěna nebezpečná není. „Je z větší části tvořena proteiny pocházejícími z rozkládající se organické hmoty. Většinou jde o plankton, řasy, trochu hub a trochu bakterií. Jak se rozkládají, utváří něco podobného jako povrchově aktivní látky nebo pěnivé prostředky, které vidíme u mýdla,“ uvedla profesorka Jodie Rummerová z Univerzity Jamese Cooka pro agenturu Reuters.

Pěna jako důkaz extremního počasí

Podobně hustá pěna je sice neškodná a patří k přirozeným projevům přírody, dokládá však něco znepokojivějšího. Podle vědců je dalším důkazem extrémního počasí, které opět sužuje Austrálii. Intenzivní tlaková níže přinesla na východní pobřeží obrovské lijáky, silný vítr a hladina moře se zvedla a pohltila řadu pláží.

Modré včely uchvátily Australany

Koktejl

Další úkaz extrémního počasí přišel poté, co museli být evakuováni obyvatelé ostrova Fraser kvůli ničivým lesním požárům. Podle vědců je extremní počasí způsobeno kombinací jevu La Niña (pravidelný výkyv teploty – fáze oscilace do vyšších teplot se nazývá El Niño, fáze nižších teplot La Niña) a klimatických změn, jejichž projevy jsou stále více pozorovatelné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám