Hlavní obsah

Australanka vyhrála soutěž o nejošklivější trávník na světě. Manžel ji opustil i se sekačkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním ročníku celosvětové soutěže o nejošklivější trávník zvítězila Kathleen Murrayová z Tasmánie. Dříve se za něj styděla, ale dnes jej zanedbává s hrdostí a dobrým pocitem, že neplýtvá vodou a prospívá okolní přírodě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soutěž o nejošklivější trávník vznikla před pár lety na švédském ostrově Gotland, když tam došlo k výpadku dodávek vody. Zprvu lokální kuriozita se však začala šířit i do dalších zemí a oblastí a loni se poprvé konala celosvětová soutěž, která vtipnou formou poukazuje na nutnost šetřit vodou a svým způsobem také žít v souladu s okolní přírodou.

Vítězkou prvního ročníku se po zhruba dvouhodinovém rozhodování odborné poroty stala Australanka Kathleen Murrayová ze Sanfordu v Tasmánii, jejíž trávník vypadá skutečně hodně zle. „Všechny finálové trávníky byly ohavné a mohly by vyhrát, ale vítězná práce byla opravdu hodně špatná,“ vysvětlila předsedkyně poroty Mimmi Gibsonová.

Kathleen byla svým vítězstvím překvapená a vedle toho, že si ihned oblékla hlavní cenu, hnědé tričko, se také podělila o postup, jakým k trofeji přišla. Velmi jí s tím pomohli místní vačnatci, kteří se v češtině označují jako bandikuti Gunnovi, ale kus práce odvedlo i několik slepic, které vítězka chová.

Velkou roli hraje také to, že se čtyřmi dospívajícími dětmi žije v místě bez tekoucí vody, a tak je pro ně každá kapka doslova životně důležitá a není zde prostor pro plýtvání, zejména na zbytečnosti, jako je zalévání trávníku. Když rodině voda dojde, může trvat až dva týdny, než cisterna doveze novou, informoval web The Guardian.

Zahrada rozšířila přírodní rezervaci

„Dřív jsem si myslela, že bandikuti jen škodí, ale teď už nemusím trávu nikdy sekat. Zvlášť když mě v roce 2016 opustil manžel a sekačku si vzal s sebou,“ popisuje Kathleen současný stav, kdy se podle vlastních slov cítí osvobozeně.

V podobném duchu mluví také Mimmi Gibsonová, která navíc zdůrazňuje enviromentální rozměr soutěže. „Je to decentní způsob, jak lidi přimět k akci. A navíc se z vás stane klimatický hrdina, ačkoliv ve skutečnosti nic neděláte,“ vysvětlila Gibsonová a již vážně dodala, že plýtvání vodou představuje globální problém. Podle ní lidé často ze všech sil udržují trávníky zelené, ale účast v soutěži je této „povinnosti“ zbaví.

To si nemůže vynachválit ani vítězka prvního ročníku. Dříve se za svůj trávník styděla a před lidmi hledala různé výmluvy, proč nevypadá vůbec vábně. Ale dnes je vedle dalších benefitů ráda také za to, že k ní na zahradu chodí spousta zvířat z přilehlé přírodní rezervace. A tu přece také nikdo nezalévá, uzavřela Kathleen Murrayová.

Slezte z mého trávníku! Muž přerušil tiskovou konferenci australského premiéra

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám