Hlavní obsah

Australan nezvládl pohled na císařský řez, zažaloval porodnici o 15 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Australan Anil Koppula viděl, jak porodníci prováděli jeho bývalé manželce císařský řez, neunesl to. Tvrdí, že od té doby trpí psychickými problémy, které způsobily i rozpad jeho manželství. Zažaloval proto porodnici a žádal odškodnění v přepočtu ve výši téměř 15 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco někteří muži, kteří byli přítomni na sále, když jejich manželka rodila, popisují tuto zkušenost jako nejkrásnější okamžik v životě, pro Anila Koppulu z Melbourne se z toho stala příčina všeho zla. Přinejmenším to tedy sám tvrdí.

Když jeho tehdejší žena v roce 2018 rodila, dostali porodníci dítě na svět takzvaným císařským řezem. Jde o postup, kdy lékaři matce rozříznou břicho a dělohu a dítě dostanou na svět touto cestou. A právě s tím si tehdy Koppula neporadil.

Jednovaječné sestry porodily v rozmezí pěti hodin. Obě mají chlapečky

Koktejl

V žalobě, kterou na Královskou ženskou nemocnici v Melbourne podal, tvrdí, že mu personál na sále „umožnil vidět krev a vnitřní orgány“ jeho ženy, což vedlo k jeho psychickému zhroucení. Problémy psychického charakteru ovšem podle něj přetrvávaly tak dlouho, že to vedlo i k rozpadu jeho manželství.

Podal tedy na nemocnici žalobu za to, že v jeho případě „zanedbala péči“, přičemž jako odškodné požadoval rovnou miliardu australských dolarů (téměř 15 miliard korun). Nemocnice samozřejmě tvrdila opak a za pravdu jí dal i soudce, jenž Koppulovu žalobu zamítl.

Odborníci se neshodnou

Server The Telegraph s odkazem na British Trauma Association uvádí, že po komplikovaných porodech se psychické problémy objevují u zhruba pěti procent žen a většinou jde o děsivé vzpomínky či noční můry a také projevy extrémní úzkosti, které velmi ztěžují každodenní život.

U mužů, kteří jsou u porodu přítomni, se však podle asociace něco podobného vyskytuje jen velice zřídka. The Telegraph však zároveň připomíná odborný článek, jenž v roce 2004 vyšel v časopise International Journal of Obstetric Anesthesia. Jeho autoři v něm píší, že i partneři rodících žen mohou při porodu zažít „velké trauma, i když nedojde ke zranění matky nebo novorozence“.

Žena porodila na túře v chorvatských horách, těhotenství tajila

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám