Hlavní obsah

Australan chodil surfovat s krajtou. Voda se jí líbí, tvrdil ochranářům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako by Australané neměli na pobřeží dost problémů se žraloky, nedávno k tomu přibyla ještě krajta, kterou si jeden chovatel hadů vzal s sebou na surfovací prkno bez ohledu na to, že pláž i přilehlé vody byly plné lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle televize 9news se příběh odehrál ve městě Gold Coast ve státě Queensland na východním pobřeží Austrálie. Opakovaná přítomnost surfaře s krajtou kolem krku vzbudila pozornost i obavy návštěvníků pláže, kteří si hazardéra natočili na video a zveřejnili na sociálních sítích.

Věc tak neušla ani úřadům, které chovateli vyměřily tučnou pokutu ve výši 2322 australských dolarů (asi 34 400 Kč). Pro chov nejedovatého škrtiče sice měl muž povolení, to jej ale neopravňuje vystavovat nebezpečného živočicha na veřejnosti a už vůbec ne brát jej na pláž.

„K tomu je nutné zvláštní souhlas,“ ujistil pracovník místního úřadu na ochranu přírody Jonathan McDonald. „Nechceme, aby držitelé povolení vystavovali svá domácí zvířata na veřejnosti, pokud nejde o specifickou a schválenou událost, při níž jsou zajištěny dobré podmínky zvířete a bezpečnost,“ dodal McDonald.

Vystavení na veřejnosti prý navíc může u živočicha chovaného ve výběhu nebo jiném zajištěném prostoru vyvolat zbytečný stress a nepředvídatelné chování. V tomto případě bylo riziko o to větší, že hadi jsou chladnokrevní živočichové a vodě se zpravidla vyhýbají, byť umí plavat.

„Krajta by navíc zjistila, že voda je pro ni příliš studená. Jediní hadi, kteří by měli být v oceánu, jsou mořští hadi,“ řekl dále McDonald.

Chovatel se bránil slovy, že jeho krajtě, které dal jméno Šiva, dělá voda dobře. „Ještě se nestalo, že by při surfování syčela, což běžně dělá, když se jí něco nelíbí,“ hájil se surfař. Úředníci ale pochopení pro jeho argument neměli.

Ženu v Indonésii pozřela obří krajta

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám