Hlavní obsah

Astronauti z Discovery vystoupili do kosmu

Novinky, Petr Kubala, IAN

Douglas H. Wheelock a Scott J. Parazynski z posádky raketoplánu Discovery zahájili v pátek krátce po 12. hodině SELČ první z pěti kosmických vycházek. Současná mise je považována za jednu z nejnáročnějších a technicky nejkomplikovanějších v historii.

Článek

Úkolem pátečního výstupu je připravit modul Harmony pro instalaci k Mezinárodní kosmické stanici. Harmony, který raketoplán ve čtvrtek dovezl, bude k modulu Unity připojen večer. Ke spojovacímu modulu Harmony budou později připojeny další moduly. Tím prvním bude už letos v prosinci vědecký modul Evropské kosmické agentury (ESA) Columbus.

Harmony má hmotnost 14,3 tuny a na délku měří 7,3 metrů. Současný modul je dalším americkým příspěvkem pro Mezinárodní kosmickou stanici. USA zastoupené Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) provozují moduly Destiny, Quest a Unity.

Astronauti také složí anténu SASA a zahájí demontáž jednoho ze segmentů příhradového nosníku se slunečními panely. Ten byl dosud na prozatímním místě a při současné misi dojde k jeho přesunu na konečné umístění. Operace je považována za jednu z nejsložitějších v historii letu kosmických korábů. Není divu, že při misi STS-120 absolvuje posádka 5 výstupů do kosmu. Běžný počet je přitom 3 až 4. Jak bude stanice vypadat po odletu Discovery, se můžete podívat na obrázku zde.

Let raketoplánu k ISS bez problémů

NASA také oznámila, že úterní start raketoplánu proběhl bez jakýchkoliv problémů. Záznamy ze startu, ani testy na oběžné dráze poškození raketoplánu neodhalily. Asi hodinu před čtvrtečním příletem k ISS se raketoplán otáčel a posádka stanice filmovala jeho tepelný štít. Ani na těchto záběrech se žádné poškození nenašlo.

Páteční výstup do kosmu má skončit přibližně v 18:30. Další kosmická vycházka je naplánována na sobotu od 12. hodin. Discovery se má od Mezinárodní kosmické stanice odpojit v neděli 4. listopadu a přistát o dva dny později.

Celý průběh mise můžete sledovat živě na kanále NASA TV na adrese http://nasatv.ian.cz/.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám