Hlavní obsah

Astronauti z Discovery naposledy vystoupí do kosmu

Novinky, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Astronauti Sellers a Fossum z posádky amerického raketoplánu Discovery ve středu potřetí a naposledy vystoupí do volného kosmu. Jejich jediným úkolem bude testování možné opravy tepelného štítu raketoplánu v případě jeho poškození.

Článek

V nákladovém prostoru raketoplánu jsou k tomu určené speciální vzorky. Výstup do kosmu má začít krátce po třinácté hodině. Astronauti mimo loď pobudou asi šest a půl hodiny.

Oprava žáruvzdorného štítu by byla zvlášť důležitá například v případě jeho poškození při servisní misi k Hubbleově kosmickém dalekohledu. Pak by to byla jediná možnost záchrany posádky, neboť nouzové uchýlení se na Mezinárodní kosmickou stanici by v tomto případě nebylo možné.

Discovery by se měl vrátit v pondělí

NASA také v minulých dnech s konečnou platností rozhodla, že tepelný štít raketoplánu je v naprostém pořádku a není důvod k jakémukoliv zásahu. Problémy by při sestupu neměla způsobit ani ucpávka, vyčnívající mezi dvěmi keramickými dlaždicemi tepelného štítu.

Discovery by se měl od Mezinárodní kosmické stanice odpojit v sobotu a o dva dny později v pondělí odpoledne by měl přistát na floridském Mysu Canaveral. Pokud vše dopadne dobře, mohl by další let raketoplánu proběhnout už koncem srpna.

Průběžné zpravodajství a on-line přenos z výstupu do kosmu připravují Instantní astronomické noviny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám