Hlavní obsah

Armáda budoucnosti? Spidermani!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojáci budou moci využívat obleky ve stylu Spidermana. Budou tak moci šplhat po hladkém povrchu nebo se dokonce přilepit ke stropu. Ve výrobě je totiž materiál velmi blízký povrchu ještěrčích nožiček. Je možné, že vojáci tak budou v budoucnu lézt po skle na budovách, či jinak napodobovat filmového hrdinu Spidermana.

Článek

Výzkum je zatím stále v počátcích, ale firma BAE Systems tvrdí, že bude schopná tyto obleky určené pro armádu vytvořit. Jeden z vědců firmy říká, že se chtějí pokusit napodobit schopnost ještěrek.

Nožičky některých ještěrek jsou pokryty tenkými chloupky, které jsou tak malé, že efektivně proniknou do molekul věcí a objektů, kterých se dotýkají.

Firma už prý vyrobila malý kousek materiálu a názorně ukázala, že se materiál bez potíží přilepí ke sklu. Otázka je, jestli unese dospělého muže. Zatím firma říká, že není problém látku několikrát odlepit a znovu stejně kvalitně přilepit, všichni si ale uvědomují, že celý projekt má ke Spidermanově obleku stále ještě daleko.

Reklama

Výběr článků

Načítám