Hlavní obsah

Arktičtí kulíci se objevili na rybnících na Kroměřížsku

Záhlinice

Kulíky bledé, kteří by touto dobou měli již hnízdit v arktické tundře, pozorovali v těchto dnech ornitologové na Záhlinických rybnících na Kroměřížsku. Měli svatební háv. Novinky o tom informoval ornitolog a ochránce přírody Jiří Šafránek.

Foto: Milan Dvorský, Novinky

Ornitologové u Záhlinic pozorovali dva samce kulíků bledých.

Článek

„Šlo o dva samce ve svatebním šatě, ve kterém jsou u nás k vidění pouze zcela výjimečně. Touto dobou již totiž bývají na svém hnízdišti v arktické tundře na severu Evropy,“ uvedl ornitolog.

Na podzim podle něj táhnou tito ptáci přes západní Evropu na zimoviště do západní až tropické Afriky a ojediněle se objevují i ve střední Evropě.

Foto: Milan Dvorský, Novinky

Kulík bledý.

Záhlinické rybníky jsou nejvýznamnější ornitologickou lokalitou na střední Moravě. Bylo zde pozorováno 260 druhů ptáků. Většina z nich se zde zastavuje v době tahu, ale řada velmi vzácných a chráněných druhů na těchto rybnících i hnízdí.

Kulíci bledí nejsou jedinou ptačí raritou, která se vyskytla v těchto dnech na rybnících u Záhlinic. „Pozorovatelé ptáků zde objevili i kulíka písečného, pisilu čáponohou, chřástala malého, kvakoše nočního, bukače velkého, kormorána malého, labuť zpěvnou a bernešku velkou,“ doplnil Šafránek.

Na Přerovsku se objevilo malé hejno kamenáčků pestrých, jejichž domovinou je Arktida

Koktejl
Související témata:
Záhlinické rybníky
Kulík bledý

Výběr článků

Načítám