Hlavní obsah

Archeologové v Norsku našli údajně nejstarší runový kámen na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové v Norsku našli runový kámen, o němž tvrdí, že je nejstarší na světě. Podle nich mohou být nápisy na kameni staré až dva tisíce let.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší runový kámen

Článek

Muzeum kulturních dějin v Oslu uvedlo, že na plochém pískovci hnědavé barvy jsou vyryty znaky, které patří k nejstarším nalezeným runovým nápisům na světě. „Jde o nejstarší runový kámen, který je možné datovat,“ konstatovalo muzeum.

„Tento objev nám poskytne mnoho znalostí o užívání run v době železné. Mohlo by se jednat o první pokus použít runy na kameni v Norsku i v celé Skandinávii,“ řekla agentuře AP Kristel Zilmerová z univerzity v Oslu.

Za nejstarší runový nápis byl dosud považován ten, který je patrný na kostěném hřebenu pocházejícím z Dánska z druhého až třetího století našeho letopočtu. Runové kameny byly obvykle vztyčovány na hrobech, zejména v době Vikingů.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší runový kámen

„Odhaduje se, že první z nich se v Norsku a Švédsku objevily ve čtvrtém nebo pátém století. Ale některé mohou být evidentně starší, než se myslelo,“ uvedla Zilmerová.

Zmíněný údajně nejstarší runový kámen byl objeven na podzim roku 2021 při vykopávkách hrobu u Svingerudu západně od Osla. Další nálezy z hrobu, jako jsou ohořelé kosti, naznačují, že runy byly vyryty mezi roky 1 a 250 našeho letopočtu.

Význam je zatím neznámý

„Potřebovali jsme čas, bychom mohli runový kámen analyzovat a datovat,“ vysvětlila Zilmerová, proč byl nález zveřejněn až dnes.

Na kameni o rozměrech 31 × 32 centimetrů je několik typů nápisů, a ne všechny dávají z lingvistického hlediska smysl. Osm run na přední straně kamene tvoří výraz „idiberug“, což by mohlo být ženské jméno. Jako jedna z možností se tedy nabízí, že by mohlo jít o milostný text.

Takzvaný Svingerudský kámen, nazvaný podle místa nálezu, bude od 21. ledna na měsíc vystaven v muzeu kulturních dějin v Oslu, píše agentura AP.

Ve Španělsku našli zkamenělinu želvy velké jako auto

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám