Hlavní obsah

Andromeda skrývá další galaxii

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Řídkou a téměř průhlednou trpaslicí galaxii objevil tým amerických vědců. Nový hvězdný systém obíhá kolem nejbližší a nejdéle známé galaxie, tzv. spirálové mlhoviny M 31 v souhvězdí Andromedy.

Foto: Alena Jandlová
Článek

"Byla jsem okouzlena, když jsem našla malou galaxii, obíhající kolem Andromedy," uvedla Heather Morrisonová z univerzity Case Western Reserve. Objev je totiž jako mnoho dalších jen náhodným vedlejším produktem bádání - Morrisonová objekt nejprve považovala za rozptýlené jednotlivé hvězdy, patřící do systému mlhoviny M 31.

Ničící gravitace

Nová galaxie, pojmenovaná Andromeda VIII, je asi desetkrát rozlehlejší než jiný dříve známý trpasličí "satelit" velké mlhoviny v Andromedě - M 32, obíhající kolem Andromedy po eliptické dráze. Přes poměrně velkou rozlohu (kolem 326 světelných let šířky a asi 10 délky) obsahuje pouze jednu až tři hvězdokupy a 5 až 12 planetárních mlhovin. Jde zřejmě o důsledek gravitace velké spirálové galaxie, která Andromedu VIII postupně trhá.

"Jde o vzrušující zjištění, protože umožňuje sledovat, jak se velká galaxie rozrůstá na úkor té menší," dodala Morrisonová s tím, že tento proces byl zatím sledovatelný jen na naší vlastní galaxii.

Maskující mlhovina

V chystaném článku pro časopis The Astrophysical Journal Letters americký tým uvádí, že Andromeda VIII se pohybuje relativní rychlostí 204 km za vteřinu a jasností šestkrát převyšuje nejjasnější hvězdné objekty v naší galaxii i v M 32. Morrisonová rovněž tvrdí, že "And osmička" je vůči Zemi před mlhovinou M 31.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám