Hlavní obsah

Američtí vědci přišli s nápadem, jak změřit opilost pomocí jazykolamů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vědci přišli s neotřelým nápadem, jak pomocí jazykolamů odhalit množství alkoholu v krvi. Změny ve výslovnosti složitějších vět podle nich dokážou poměrně přesně určit míru intoxikace a v budoucnu by podle nich tato metoda mohla posloužit třeba jako test pro řidiče, aby nesedali opilí za volant.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odborníci vybrali několik známých jazykolamů a měřili, jak přesně se mění způsob výslovnosti v závislosti na množství alkoholu v krvi. Dobrovolníky opakovaně nahrávali ve střízlivém stavu, pak po vypití většího množství alkoholu a nakonec v průběhu šesti hodin střízlivění.

Na základě výsledků hlasové analýzy byli schopni s 98procentní přesností určit projevy, které vznikly pod vlivem alkoholu. Průkazný byl jejich test už od hladiny 0,8 promile alkoholu v krvi, což je v USA limit tolerance pro řidiče, informoval web The Guardian.

Studie zveřejněná v odborném časopise Journal of Studies on Alcohol and Drugs se uskutečnila jen s omezeným vzorkem osmnácti respondentů. Výzkumníci proto upozornili, že budoucí využitelnost bude závislá na sběru většího množství dat od různých lidí. Analýzu totiž může ovlivnit etnický původ nebo situace, za které se hlas nahrává. A samozřejmě vyjadřovací schopnost každého člověka. Některým lidem totiž není rozumět, ani když jsou střízliví.

Využití v autech i barech

Jeden ze spoluautorů výzkumu, Brian Suffoletto ze Stanfordovy univerzity, je ohledně možného budoucího využití optimistický. „Nabízí se to třeba u zámku na elektronické zapalování v autech, který by nenechal motor spustit v případě, že by dotyčný hlasovým testem neprošel,“ naznačil možné využití.

Může to být užitečné třeba pro řidiče z povolání nebo obsluhu těžkých strojů, u kterých existuje riziko ohrožení veřejné bezpečnosti. Další uplatnění může být v barech a restauracích, kde může jít o vodítko pro obsluhu, kdy už hostovi nenalévat,“ dodal Brian Suffoletto.

Sumomomomomomomomo. Jméno, které děsí komentátory dostihů

Koktejl

Reklama

Související témata:
Stanford University

Výběr článků

Načítám