Hlavní obsah

Americký stát kvůli rasismu zakázal název marihuana. Kouřit se smí dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je rozšířená po celém světě jako rekreační droga i lék a říká se jí různě. V americkém statě Washington už však se marihuaně nebude moci oficiálně říkat marihuana. Toto slovo je prý příliš svázáno s rasismem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2012 se stát Washington stal prvním z amerických států, který zlegalizoval marihuanu i k rekreačním účelům. Zákonodárci v Seattlu letos schválili zákon, který zakazuje používat k oficiálním a komerčním účelům slovo marihuana.

Toto slovo, které pochází ze španělštiny, má podle předkladatelů zákona negativní spojitost s mexickými imigranty a bylo využíváno v rasistickém kontextu. Zákon vejde v platnost počátkem června. Od té doby se bude jako oficiální označení používat slovo cannabis (tedy latinský název konopí).

„Termín marihuana je pejorativní a rasistický,“ uvedla již při předkládání zákona demokratická politička a členka washingtonské Sněmovny reprezentantů Melanie Morganová. „I když se to může jevit jako prosté, protože je to jen jedno slovo, ve skutečnosti napravujeme křivdy spáchané na afroamerické a hispánské komunitě,“ dodala politička.

Slovo spojené s rasovými předsudky

Hlavním argumentem je, že když v USA docházelo v jednotlivých státech k zákazu marihuany, byla používána v rámci rasistického vykreslování nebělošského obyvatelstva.

„Marihuana je nejnásilnější ze všech drog v historii lidstva. A většina jejích uživatelů jsou negři, Hispánci, lidé z Karibiku a umělci. Jejich satanistická hudba, jazz a swing vychází z jejich užívání marihuany,“ hřímal v roce 1937 Harry Aslinger, předseda tehdejšího Federálního úřadu pro narkotika.

Černošce šéf radil, aby držela na uzdě vnitřního šimpanze. Nešlo o rasismus, rozhodl soud

Koktejl

Se zákazem slova marihuana souhlasí i Joy Hollingsworthová, spolumajitelka rodinné pěstírny marihuany i CBD konopí (bez složky psychoaktivní látky THC). Její matka si rasové předsudky spojené s marihuanou zažila na vlastní kůži.

„Když máte skupinu lidí, kteří říkají, že je pejorativní a že způsobuje bolest a že to není něco, co bychom měli používat, tak potřebujeme těmto lidem lépe naslouchat. Slovo změnit a jít dál,“ uvedla Hollingsworthová.

Reklama

Výběr článků

Načítám