Hlavní obsah

Americký konstruktér postavil motorku na pivní pohon. Má jet až 240 km/h

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minnesota

Ky Michaelson z Minnesoty má na kontě již několik podivných konstrukcí a další z nich je motorka, do jejíž nádrže se lije pivo. To se však nespaluje v motoru, ale slouží jako médium pro reaktivní pohon.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Svérázný konstruktér z města Bloomington v jižní části aglomerace Minneapolis se před pár dny pochlubil dokončením nejnovějšího projektu, motorky na pivní pohon. V minulosti podle serveru UPI zkonstruoval například také toaletu s raketovým pohonem nebo tryskový kávovar.

Ale ačkoliv to budí zdání šíleného vědce, Ky Michaelson je ve skutečnosti jen nadšený kutil, kterého baví konstruovat podivné, ale funkční věci. A jednou z nich je i motorka, která k pohonu používá pivo.

To se však nespaluje v motoru, protože ten tady vlastně ani žádný není. Jako nádrž slouží 53litrový sud (14 galonů), jenž v rámu motorky zabírá značný prostor, a další součástí pohonného ústrojí je topné těleso.

To ohřívá kapalinu na vysokou teplotu, čímž se v sudu zároveň zvyšuje tlak, a horká směs se pak vypouští přes výfuky. Vzniká tak v podstatě raketový pohon, kdy rychle unikající pára podle zákona o akci a reakci rozpohybuje stroj opačným směrem.

Buddy Michaelson předvádí první funkční verzi „pivní motorky“.

K takovému pohonu se samozřejmě dá použít téměř libovolná tekutina, ale Ky Michaelson se pro pivo rozhodl ze vcelku pragmatického důvodu. „Já pivo nepiju, takže mě nenapadá lepší způsob jeho využití než jako palivo,“ řekl s poznámkou, že ceny benzinu navíc stále rostou.

Na motorce s ním pracoval i jeho syn Buddy. A ačkoliv svůj stroj ještě nevyzkoušeli přímo při jízdě, tak odhadují, že by mohl dosahovat rychlosti až 150 mil za hodinu, což je lehce přes 240 km/h.

Je jasné, že do běžného provozu se tento motocykl dostat nemůže, ale otec se synem jej hodlají otestovat na dráze určené pro tzv. dragstery. Ale žádné velké závodění s ní neplánují, takže motorka po pár jízdách skončí vystavená v rodinné sbírce vedle všech předchozích šílených vynálezů.

Němci vyvinuli pivo v prášku. Dělá pěnu, obsahuje alkohol a má snížit uhlíkovou stopu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám