Hlavní obsah

Američan viděl v kině 777 filmů za rok, stálo ho to jen šest tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zach Swope z Pensylvánie je tak zapálený filmový fanoušek, že se loni v létě rozhodl pokořit světový rekord v počtu filmů zhlédnutých v kině během jednoho roku. Zvládl jich 777 a výrazně tak překonal předchozí zápis.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Organizace Guiness World Records před několika dny oficiálně uznala výkon Zacha Swopa, jenž poslední rok života zasvětil návštěvám kina, kde zhlédl 777 filmů. Předchozí rekordní zápis držel francouzský filmový maniak Vincent Krohn, jenž v roce 2018 skončil na metě 715 filmů.

Zach Swope svou rekordní sérii zahájil loni v červenci, když šel na snímek Mimoni 2: Padouch přichází, a o rok později ji zakončil zhlédnutím nejnovějších filmových dobrodružství legendárního archeologa Indiany Jonese. Pravděpodobně zcela zpaměti už musí znát snímek Kocour v botách: Poslední přání, který viděl 47krát.

Při sledování filmů musel dodržovat vcelku přísná pravidla. Asi nepřekvapí, že během promítání nesměl opustit své místo v sále, ale ani si s sebou nemohl přinést žádné jídlo či nápoje, což se na poměry americké kinokultury může zdát až kruté.

Zach uvedl, že v pracovní dny zvládl zhlédnout až tři filmy, o víkendech to obvykle bylo více. Ale ve výsledku jej to ani moc nestálo, protože návštěvy kina financoval prostřednictvím měsíčních permanentek za 22 dolarů. Celkově tak do rekordního zápisu investoval v přepočtu jen lehce přes šest tisíc korun.

Cílem Zachova úsilí ovšem nebyl pouze rekord samotný, ale chtěl tím také zvýšit povědomí o problémech v oblasti duševního zdraví. Společnost Regal Cinemas, v jejímž kině Zach Swope všechny filmy sledoval, tak jeho úspěch ohodnotila částkou 7777,77 dolaru, kterou poslala na konto Americké federace pro prevenci sebevražd.

Španěl zaběhl rekordní stovku v dámských lodičkách, pod 13 sekund

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám