Hlavní obsah

Američan strávil 100 dní pod vodou. Zmenšil se o víc než centimetr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětapadesátiletý inženýr biomedicíny Joseph Dituri vytvořil nový světový rekord, když v uzavřené kapsli strávil pod vodou bez přestávky rovných 100 dní. Nešlo však jen o překonání rekordu. Dituri a další vědci sledují, jak lidské tělo reaguje na dlouhodobější vystavení enormnímu tlaku a psychologické dopady dlouhodobé izolace.

Američan strávil pod vodou rekordních 100 dnůVideo: FLORIDA KEYS NEWS BUREAU, Reuters

 
Článek

Když se minulý pátek vynořil floridský vědec po 100 dnech z vody, hrál mu na tváři úsměv. „Cítím teplo slunce a cítím vděčnost,“ uvedl Dituri.

Od 1. března byl v rámci projektu Neptun 100 zavřen v malé kapsli umístěné devět metrů pod hladinou na dně Atlantského oceánu u floridského pobřeží.

Dituri překonal 13. května světový rekord za nejdelší čas strávený v podvodním upevněném prostředí.

„Nešlo o rekord. Bylo to rozšíření lidské tolerance vůči podmořskému světu a vůči izolovanému extrémnímu prostředí,“ uvedl Dituri, který si denně odebíral vzorky krve a prováděl řadu dalších měření.

Američan vytvořil světový rekord, žil 100 dnů pod vodouVideo: FLORIDA KEYS NEWS BUREAU, Reuters

Nyní bude Dituri spolu s dalšími vědci z projektu Neptun zkoumat, jaký vliv na něj pobyt pod mořskou hladinou měl.

Jak uvedl server deníku Guardian, dle předběžných výsledků studie lze konstatovat, že se Dituri, vystavený enormnímu tlaku, scvrkl o zhruba 1,25 centimetru.

Další předběžné závěry uvádí významné zlepšení jeho spánku, hladiny cholesterolu a menší zánětlivost.

Zda tato měření souvisí čistě s pobytem pod hladinou, nebo jinými faktory, bude muset ukázat podrobnější zkoumání dat.

Dituri, který se ani v kapsli nevzdal svého povolání profesora a studenty biomedicínského inženýrství učil na dálku online, se nyní nejvíc těší na rodinu.

„Mé plány na příští dny? Budu si užívat hřejivé slunce a strávím čas s rodinou a svými milovanými,“ uzavřel šťastný Dituri.

Američan žije přes dva měsíce pod vodou. Ven se mu zatím nechce

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám