Hlavní obsah

Američan napsal dětskou knihu o silikonovém poprsí a odsávání tuku

– MIAMI
Novinky, jky

Nová kniha určená těm nejmenším vysvětluje, proč si jejich maminky nechávají dělat silikonová poprsí, odsávat tuk či zvýrazňovat rty a upravovat nos. Za kontroverzním výtvorem, který nese název My Beautiful Mommy (Moje krásná maminka), stojí plastický chirurg Michael Salzhauer z Miami. Publikace dokonce doplňují ilustrační obrázky jako z pohádkových knížek.

Článek

Plastický chirurg tvrdí, že by kniha měla pomoci všem dětem ve věku od čtyř do sedmi let, aby se lépe připravily na plastické operace, které chce jejich matka podstoupit. Prý jim pomůže v tom, aby nebyly tak šokované z výsledků.

Knize, která vypráví o holčičce, jejíž matka si nechala zvýraznit rty, upravit nos a zvětšit prsa, se dočkala v USA velké kritiky. Kniha monitoruje postup od první konzultace matky s plastickým chirurgem až po samotnou operaci a dítěti vysvětluje, co se to vlastně s jeho matkou děje.

V jedné části knihy matka vysvětluje dceři: "Víš, jak stárnu, tak se mé tělo roztahuje a já už se nevejdu do svého oblečení. Doktor Michael mi to pomůže napravit a já se tak budu cítit lépe."

Kniha vyvolala kritiku i velkou diskuzi

Když dojde na úpravu nosu, varuje matka svou ratolest, že až jí doktoři sundají z obličeje bandáž, bude vypadat jinak. Zvídavá holčička se však ptá dále: "A proč budeš vypadat odlišně?" A maminka jen s úsměvem odpovídá: "Nejen odlišně má holčičko, ale také krásněji."

Michael Salzhauer, který je otcem pěti dětí, tvrdí, že jeho kniha nemá být jen jakousi pohádkou pro děti na dobrou noc, ale má i výraznou didaktickou funkci. 

I tak ovšem kniha vyvolala vlnu tvrdé kritiky a debatu, zda kniha nepředstavuje plastické operace jako něco zcela normálního a nemotivuje tak více žen, aby se je rozhodly podstoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám