Hlavní obsah

Alžběta II. možná z balkonu nepokyne

Britové se už několik měsíců pečlivě připravují na počátek června, kdy oficiálně oslaví výročí sedmdesáti let od korunovace královny Alžběty II. (96). Je ale možné, že samotná panovnice je kvůli zdravotním problémům tentokrát z balkonu Buckinghamského paláce nepozdraví.

Foto: Reuters

Britská panovnice Alžběta II. na konci dubna na hradě Windsor přijala švýcarského prezidenta Ignazia Cassise s chotí.

Článek

To, že se královna během oslav letos ukáže na balkoně, není „ani v nejmenším zaručeno“, napsal bulvární deník The Daily Mail s odkazem na dobře informovaný zdroj.

Alžbětiny poslední oficiální fotografie z konce dubna, na nichž stojí vedle svých dvou poníků, však naznačují, že královna je znovu v plné síle.

Také princ Harry (37), který v onu dobu svou babičku společně se svou americkou manželkou Meghan (40) navštívil na hradě Windsor, ujistil, že panovnice je „ve skvělé formě“.

Královna Alžběta II. v tichosti slaví 96. narozeniny, na její počest vznikla nová Barbie

Koktejl

Média ovšem nadále spekulují o královniných zdravotních problémech – podle některých zdrojů nadále nedokáže dlouho stát nebo chodit.

Panovnici, která navíc v únoru prodělala covid, tak lékaři už před časem naordinovali klidnější pracovní režim a hlava Británie proto v posledních měsících musela zrušit řadu povinností.

„Stále k tomu může dojít, ale rozhodně není zaručeno, že uvidíme královnu během jejího jubilea na balkoně (Buckinghamského paláce),“ řekl zdroj.

Pokud by se však Alžběta nemohla na balkoně objevit, neměli by tam být ani další členové královské rodiny, myslí si Angela Levinová, expertka na královskou rodinu.

To by paradoxně mohlo vyřešit „problém“ s přítomností prince Harryho a prince Andrewa (62).

Harry a Meghan se před dvěma lety rozhodli opustit prostředí královské rodiny a žijí nyní i se svými dvěma dětmi, dvouletým Archiem a desetiměsíční Lilibet, v kalifornské Santa Barbaře.

Královna Alžběta II.: Covid mě vyčerpal

Evropa

Tam se už cítí být doma, řekl Harry, jehož vztah s otcem, princem Charlesem (73), i se starším bratrem, princem Williamem (39), zůstává napjatý.

Andrew se zase v polovině února dohodl na mimosoudním vyrovnání, patrně ve výši milionů dolarů, s Virginií Giuffreovou (38), která tvrdila, že princ ji několikrát sexuálně zneužil, když jí bylo 17 let. Andrew obvinění odmítá.

Už dříve mu však matka odebrala vojenské hodnosti a zbavila ho oficiálních povinností.

Nejdéle vládnoucí britská panovnice oslavila své narozeniny 21. dubna s rodinou na svém panství Sandringham v hrabství Norfolk.

Alžběta se stala královnou po smrti svého otce Jiřího VI. v únoru 1952, korunovace proběhla až v následujícím roce. Oficiální oslava jejího platinového výročí nástupu na trůn je ale naplánována právě na začátek června.

Čtyři dny oslav
Oslavy výročí 70 let od korunovace Alžběty II. začnou ve čtvrtek 2. června tradiční vojenskou přehlídkou Trooping the Colour před Buckinghamským palácem.
V pátek 3. června se uskuteční bohoslužba, v sobotu 4. června zase koňské dostihy zvané Epsom Downs a platinový koncert, na kterém vystoupí světové hvězdy.
V neděli 5. června by se po celé zemi měly konat pouliční párty, například v podobě společných obědů obyvatel měst v ulicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám