Hlavní obsah

Albánský premiér vztáhl ruku k obličeji televizní reportérky a odstrčil ji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Albánský premiér Edi Rama neudržel nervy na uzdě, když tento týden před sídlem své Socialistické strany v Tiraně odpovídal na dotazy novinářů. Na nepříjemnou otázku jedné televizní reportérky reagoval tím, že vztáhl ruku k její tváři, odstrčil ji a hlouček reportérů uraženě opustil.

Albánský premiér čelí kritice kvůli nevhodnému gestu vůči novinářce.Video: AP

 
Článek

Incident se odehrál v úterý a novináři se zajímali hlavně o kontroverzní investiční projekt v albánském přístavním městě Drač, na němž se údajně podílí Jared Kushnner, zeť bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Rama projekt velebil jako „fantastickou nabídku s mimořádným potenciálem“. Když mu reportérka soukromé televizní stanice Syri Ambrozia Metaová položila otázku, zareagoval premiér podrážděně, podle některých kritiků až agresivně.

Na videu, které koluje na sociálních sítích, je vidět, jak Rama reportérku odstrčil, přičemž se dotknul její tváře. Gesto ještě doprovodil slovy, aby se šla na místo projektu sama podívat.

Novinářka se okamžitě a hlasitě ohradila. „Ne prosím. Už se mě nedotýkejte,“ zvolala. Později premiéra nařkla z arogance a fyzického útoku. „Je mi líto, že se předseda vlády nedokáže ovládnout, když je dotazován na věci veřejného zájmu,“ prohlásila Metaová.

„Přehnané divadlo“

Rama se nato ocitl pod palbou kritiky, zejména ze strany mediálních a ženských organizací. Skupina Safe Journalists Network, která hájí práva novinářů na západním Balkáně, označila podle serveru Politico premiérovo chování za „nepřijatelné a alarmující“. Uvedla také, že Rama se už v minulosti mstil novinářům kritickým vůči jeho vládě mj. tím, že jim zakazoval přístup na tiskové konference.

Premiér ale kritiku i výzvy k omluvě odmítl. „Přehnané divadlo a křik, jako by šlo o ránu,“ prohlásil s tím, že „na všechny otázky trpělivě odpovídal“.

Devětapadesátiletý Rama stojí v čele albánské vlády od roku 2013. Opozice jej viní z napojení na organizovaný zločin a ze špatné hospodářské politiky.

Dusno v albánském parlamentu. Opozice vyrukovala s dýmovnicemi

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám