Hlavní obsah

Dusno v albánském parlamentu. Opozice vyrukovala s dýmovnicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bizarní frašku se zvrhla schůze albánského parlamentu, který tento týden projednával státní rozpočet na příští rok. Poslancům zřejmě došly argumenty, a tak ke slovu přišly židle a dýmovnice, přičemž jeden z odpálených kusů zábavní pyrotechniky zahořel v jedné z poslaneckých lavic.

Opozice narušila jednání albánského parlamentu zapalováním dýmovnic a ohňů.Video: AP

 
Článek

Netradiční protest spustili zákonodárci opoziční Demokratické strany, kteří vládním socialistům vyčítají autoritářství. Kritici podle agentury Reuters nejprve navršili na hromadu uprostřed sálu židle ve chvíli, kdy premiér Edi Rama usedal do křesla. Šéfa kabinetu před rozjitřenými chránil kordon osobních strážců.

Poté zástupci opozice rozehráli „barevný koncert“ dýmovnic, jejichž červený, zelený a žlutý kouř po chvíli učinil jednací sál pro 140 členů sněmovny téměř neobyvatelným. Vládní zákonodárci nicméně stihli schválit rozpočet v prvním čtení během pěti minut s tím, že se k jednotlivým položkám vrátí v příštích dnech.

Stejně tak stačili uhasit menší požár, který propukl na jedné z poslaneckých lavic. Jedna z pyrotechnických náloží se totiž na dřevěném podkladu rozhořela do té míry, že hrozilo další šíření plamenů.

„Není cesty zpět“

„Z této bitvy není cesty zpět,“ prohlásil vůdce opozice Sali Beriša, podle nějž se vláda snaží v parlamentu umlčet kritické hlasy. „Naším cílem je přinést do sněmovny pluralitu,“ dodal Beriša, někdejší premiér a prezident Albánie.

Šéf parlamentní frakce socialistů Bledi Cuci však podle agentury AP vyzval kritiky, aby si uvědomili, že parlament schvaluje největší rozpočet v historii země, který je dvakrát objemnější než v roce 2013, kdy se socialisté dostali k moci. „V demokracii opozice argumentuje tím, že předkládá alternativy, ne světlice,“ dodal.

Kosovský poslanec v parlamentu odpálil dýmovnici kvůli ústupkům Srbům

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám