Hlavní obsah

Adidas představil novou kolekci dámských plavek, předvádí je osoby s boulí v rozkroku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá společnost Adidas představila v rámci nadcházejícího Měsíce hrdosti (LGBT Pride Month) novou kolekci dámských jednodílných plavek. Předvádí je však osoby, které se zdají být vzhledem k chlupaté hrudi a boulím v rozkroku na první pohled muži.

Foto: E-shop Adidas USA

Nová kolekce dámských plavek

Článek

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat, slyšet jsou odpůrci, mezi kterými nechybí třeba americká plavkyně Riley Gainesová. Nutno podotknout, že drtivou většinu dámských plavek na americkém webu společnosti stále předvádí ženy.

Z reakcí na sociálních sítích se zdá, že hlavní důvod, proč na sebe plavky strhly takovou pozornost, není fakt, že jsou součástí oslav nadcházejícího Měsíce hrdosti, kterým je od roku 1969 tradičně červen.

Adidas ostatně není první ani poslední značkou, která se této události určené k oslavám a připomínkám menšin věnuje.

Letos však barevné plavky předvádí osoby zdánlivě genderově nebinární. Dochází tak k situaci, kdy na sobě mají osoby plavky z kategorie pro dámy, v rozkroku mají však nápadnou „bouli“ evokující mužské pohlavní orgány.

Proti kolekci se ohradila například americká plavkyně a aktivistka Riley Gainesová.

Ta je známou odpůrkyní začleňování transgender sportovkyň do ženských soutěží, mimo jiné je podporovatelkou republikánů a vystoupila i na předvolebním mítinku bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Dámské plavky nemají vybouleninu,“ napsala Gainesová na svůj twitterový účet s více než půlmilionem sledujících. „Nechápu, proč si to společnosti dobrovolně dělají. Mohou alespoň napsat, že jsou plavky unisex. Takhle vymazávají ženy,“ dodala.

Gainesová koneckonců vyzývá třeba i k bojkotu americké stanice ESPN, která v rámci připomínek Měsíce ženské historie (Women's History Month) zveřejnila v březnu video týkající se transgender plavkyně Lia Thomas.

„Ne, to není statečná a odvážná žena, která získala národní titul. To je arogantní podvodnice, která titul ukradla tvrdě pracujícím ženám. Kdybych byla ženou pracující na ESPN, odešla bych,“ uvedla.

Adidas mezitím k nové kolekci, kterou vytvořil jihoafrický návrhář Rich Mnisi a která má kromě plavek v nabídce i šaty, uvedl, že jde o „oslavu sebevyjádření, představivosti a neochvějné víry, že láska spojuje“. Společnost přitom nikde neuvádí, zda je osobou předvádějící kolekci muž, žena, transgender osoba, či kdokoliv další.

Na českých stránkách společnosti plavky nejsou vystaveny. Na těch amerických mají zákazníci možnost si plavky koupit za 70 dolarů, v přepočtu tedy okolo 1500 korun. Další plavky a šaty (i z kolekce Pride Month) se nabízí i v plus size velikostech a předvádí je ženy.

Nebinární děti: Fenomén moderní doby

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám