Hlavní obsah

Židle se budou chovat jako auta bez řidiče. Usnadní čekání ve frontách

Právo, Petr Svorník

Stát dlouhé hodiny ve frontě, to je nápor na tělo i psychiku. Pomoci by mohl vynález japonské automobilky Nissan. „Přestože se v Tokiu nachází okolo 160 tisíc restaurací, dlouhé fronty tu nejsou nijak neobvyklé,“ popisují stránky seeker.com.

Inteligentní židle usnadní čekání ve frontáchVideo: Nissan

 
Článek

Čekání na vytoužené místo u stolu by mohlo vypadat, alespoň podle zveřejněného videa společnosti Nissan, v budoucnu následovně.

Zájemci sedí v perfektně srovnané řadě červených židlí, které díky zabudovaným kamerám poznají, kdy se pohne křeslo před nimi, a podle toho se samy dají do pohybu. Pomocí čidla hmotnosti pak židle zjistí, když ji čekatel opustí, a spořádaně se vrátí zase na konec řady.

Foto: archív výrobce

Nissan ProPILOT Chair

Možná vám vrtá hlavou, proč se takový nápad zrodil zrovna u výrobce automobilů. „Systém se podobá technologii, kterou Nissan používá ve svých vozech bez řidiče,“ uvádí web. Tam slouží tzv. ProPILOT k tomu, aby udržel automobily v bezpečné vzdálenosti. Židle jsou každopádně originálním způsobem, jak technologii představit světu.

Ve zmíněném videu se křesla hýbou nejen ve frontě na suši, ale i v galeriích či na prohlídce městem. Doby únavného postávání tak zřejmě končí, zatím alespoň v Japonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám