Hlavní obsah

Zákonodárci v USA chtějí omezit sílu velkých technologických podniků

Washington

Skupina zákonodárců v americké Sněmovně reprezentantů představila návrhy zákonů, které mají omezit sílu velkých technologických podniků, jakou jsou Amazon či Google. Jeden z navrhovaných zákonů by mohl vést dokonce k rozdělení těchto podniků. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americká obchodní komora se vyslovila proti těmto návrhům. "Návrhy, jejichž terčem jsou namísto podnikatelských praktik konkrétní podniky, jsou jednoduše špatnou politikou," uvedl výkonný viceprezident komory Neil Bradley. Dodal, že takovéto návrhy by mohly být označeny za protiústavní.

Návrhy naopak přivítala organizace na ochranu práv spotřebitelů Public Citizen. "Nekontrolovaný růst a dominance velkých technologických podniků vede k ohromnému zneužívání moci, které poškozuje spotřebitele, zaměstnance, malé podniky a inovace. Tato nekontrolovaná moc nyní končí," uvedl prezident organizace Robert Weissman.

Brusel si došlápne na internetové giganty. Kvůli hlasovým asistentům

Internet a PC

Podle agentury AP jsou návrhy vyvrcholením 15měsíčního vyšetřování právního podvýboru Sněmovny reprezentantů pro antimonopolní záležitosti, v jehož čele stojí David Cicilline. Vyšetřování dospělo k závěru, že firmy Facebook, Google, Amazon a Apple zneužívají svou pozici na trhu k vybírání nadměrných poplatků, aplikování tvrdých smluvních podmínek a získávání cenných dat od jednotlivců i podniků, píše AP.

"Neregulované technologické monopoly nyní mají příliš velkou moc nad naší ekonomikou," uvedl Cicelline. "Nacházejí se v jedinečné pozici k tomu, aby vybíraly vítěze a poražené, ničily malé podniky, zvyšovaly ceny pro spotřebitele a připravovaly lidi o práci. Naše agenda vyrovná podmínky hry a zajistí, že nejbohatší a nejmocnější technologické monopoly budou hrát podle stejných pravidel jako my ostatní," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám