Hlavní obsah

Zábavní mocnost nevznikne. Sony ruší plánované spojení s indickou Zee

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Dillí

Japonský elektronický a zábavní gigant Sony se rozhodl odstoupit od plánového spojení svých indických aktivit s mediální skupinou Zee Entertainment. Fúze ohlášená před více než dvěma lety měla vytvořit indickou zábavní mocnost v hodnotě kolem deseti miliard dolarů (zhruba 230 miliard Kč), která by dokázala konkurovat lídrům v oblasti streamovacích služeb, jako je Netflix, Amazon a Disney, informovala agentura AFP.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společnost Sony v pondělí oznámila, že zaslala firmě Zee dopis o odstoupení od fúze, protože nebyly splněny potřebné podmínky. Firma Zee potvrdila, že dopis obdržela. Uvedla také, že Sony po ní požaduje 90 milionů dolarů (2,05 miliardy Kč) za porušení smlouvy. Dodala, že tvrzení firmy Sony ohledně porušení podmínek smlouvy o fúzi kategoricky odmítá a že podnikne příslušné právní kroky.

„Po více než dvou letech rozhovorů jsme velmi zklamáni, že nebyly splněny podmínky pro dokončení fúze,“ uvedla společnost Sony. Dodala, že i nadále hodlá rozšiřovat svou působnost na rychle rostoucím indickém trhu.

Společnost Sony neupřesnila, které podmínky podle jejího názoru nebyly splněny. Podle médií se firmě Sony nelíbilo, že by se měl do čela sloučené skupiny postavit šéf společnosti Zee Punit Goenka, který čelí vyšetřování ze strany indického burzovního regulátora. Společnost Zee v pondělí nicméně uvedla, že Goenka je v zájmu fúze ochoten se vedoucí pozice vzdát.

Sony napumpuje do herní divize desítky miliard korun

Hry a herní systémy

Vážná konkurence pro Netflix

Díky akvizici měla podle serveru CNBC vzniknout v Indii „nová zábavní mocnost“. Sloučením obou společností by totiž vznikl významný hráč na poli indické zábavy s odhadovanou hodnotou přibližně deseti miliard dolarů (asi 228 miliard Kč). Zavedeným službám, jako je Netflix, Amazon či Disney, by tak vznikla nová silná konkurence.

Společnost Zee Entertainment je známá svým širokým spektrem mediálních aktivit v Indii včetně provozování streamovací služby, několika televizních kanálů a filmového studia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám