Hlavní obsah

Za týden proteče českým internetem 30 milionů filmů. O2 navyšuje kapacitu sítě

Novinky, Lenka Zoulová

Společnost O2 skokově navýšila kapacitu přenosové sítě, jako první tuzemský operátor tak využívá technologii 400GE pro přenos do NIX.CZ. V praxi to pro běžné uživatele znamená, že by měli mít stabilní a rychlé připojení i při jednorázových špičkách. To je daleko důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Za jeden týden totiž českým internetem projdou data o objemu odpovídajícímu 30 milionům filmů.

Foto: archív operátora

O2 nově využívá ethernetovou technologii 400G.

Článek

Ještě minulý měsíc bylo O2 do páteřní sítě NIX.CZ připojeno pomocí pěti 100gigabitových portů na dvou linkách. Nově nyní navýšilo provoz na 800 Gb/s pomocí propojení 2x 400GE pro první linku, druhá bude následovat do konce letošního roku.

„O2 pravidelně navyšuje své linky jak v páteřní síti, tak do NIX.CZ a k ostatním peeringovým partnerům. V letošním roce jsme však jako první v České republice instalovali novou technologii, jež nám umožnila skokové navýšení kapacity přenosu,“ vysvětlil Martin Lukeš, manažer vývoje IP/přenosových technologií v O2.

Rychlejší internet může využít milion domácností

Internet a PC

Sám nicméně přiznává, že takto velká kapacita přenosu je na české podmínky naddimenzovaná. Cílem technologického vylepšení je příprava rezervy pro špičky provozu, které se nahodile objevují v souvislosti s výrazným využíváním domácích přípojek pro práci z domova, on-line výuku a zábavu. „Tento krok nám umožní lepší využití výkonu hlavních prvků datové sítě a zjednodušenou správu. A to nejen pro externí připojení naší sítě, ale i v páteřích interní sítě," konstatoval Lukeš.

„Zejména sledování online přenosů ze sportovních akcí tradičně velmi vytěžovalo české internetové linky. V minulosti tyto přenosy sledoval přes internet každý sedmý divák a očekávám, že tento trend bude v budoucnu posilovat. Vliv na to bude mít také to, že se diváci těchto akcí nemohou zúčastnit osobně," prohlásil manažer vývoje.

V Česku poprvé

Je to přitom vůbec poprvé, co je v česku technologie 400GE využívána. „NIX.CZ spojil svůj upgrade páteřních přepínačů s nasazením technologie 400GE. Tyto porty jsme využili pro propojení s naším největším členem a díky tomu jsme realizovali v Čechách historicky první použití 400GE technologií na rozdílných zařízeních," řekl Adam Golecký, ředitel sdružení NIX.CZ.

„Technologie 400GE je dalším generačním skokem. Velice si ceníme toho, že O2 zvýšilo své připojení do NIX.CZ na kapacitu 800 Gb/s na prvním z obou připojení. Cílovým stavem je v letošním roce upgrade i druhé linky na celkové připojení 2x 800 Gb/s,” doplnil Golecký.

Ten přidal i zajímavá data přímo od sdružení NIX.CZ. Ze statistik vyplývá, že během posledního týdne proteklo hlavním tuzemským internetovým uzlem až 67 Petabytů (PB) dat, což odpovídá přibližně 30 milionům přenesených filmů o velikosti okolo dvou GB.

Reklama

Související články

Tesla se zaměří na internet věcí

Pod značkou Tesla bylo možné v Česku zakoupit doposud hrnce, žárovky, set-top boxy a další elektroniku. V letošním roce se ale tento známý český výrobce díky...

Výběr článků

Načítám