Hlavní obsah

Vypalovačka Blu-ray médií přichází na trh za 900 dolarů

Vypalovací Blu-ray mechanika výrobce Panasonic se příští měsíc objeví na japonském trhu. Její cena však dosáhne hodnoty středně výkonného stolního počítače - 900 dolarů, tedy v přepočtu přibližně 22 000 korun.

Článek

Vypalovačka Panasonic LF-MB121JD, o níž v polovině května informovala stránka PC Watch, je sice o něco levnější než konkurent z dílny Pioneer (typ BRD-101A) za 995 dolarů, avšak ani produkt firmy Panasonic se nestane výrobkem, který by byl přístupný pro široké vrstvy obyvatel.

Vysoká cena prvních Blu-ray vypalovaček se očekávala a nikoho by v současnosti neměla překvapovat, shodují se analytici. Na ceně mechanik nové generace se výraznou měrou podílí přílišné výrobní náklady, krutou daň si rovněž berou tučné licenční poplatky. Jen samotný materiál pro výrobu jedné Blu-ray jednotky vyjde na přibližně 400 dolarů.

Předpovědi, kdy se BR systémy stanou běžně dostupnými, se různí. Odborníci považují za jeden z termínů, kdy se sníží cena BR vypalovaček na přijatelnou úroveň, rok 2010.

Co umí

Panasonic vybaví svou mechaniku širokou škálou programů pro archivaci velkých objemů dat, firma přidá také software pro editaci audiovizuálních souborů.

Vypalovačka LF-MB121JD je kompatibilní s disky standardu BD-R (disk umožňující jeden záis), BD-RE (přepisovatelné médium) a BD-ROM (médium pouze pro čtení). Zapisovat může na jednovrstvá média s kapacitou 25 GB či na dvouvrstvá 50GB. Jednotka je však zpětně také kompatibilní se současnými CD a DVD disky, na jejichž přepisovatelné verze zvládá ukládat data.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám