Hlavní obsah

České weby ochromil útok hackerů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Problémy s dostupností hned několika klíčových českých webů mohli zaznamenat lidé v úterý. Vyřazeny z provozu byly kvůli útoku hackerů například stránky policie, ministerstva vnitra či dopravního podniku (DPP). Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva vnitra již Novinkám potvrdila, že se situací zabývá.

Foto: Novinky.cz

Oznámení o přetížení portálu na stránkách Policie ČR

Článek

Zmiňované weby nebyly dostupné už okolo 8:30. Zjednat nápravu se nepodařilo ani po desáté hodině, což nasvědčuje tomu, že nejde o žádný malý problém. První uživatelé začali hlásit, že jsou služby opětovně dostupné, okolo 10:30.

„Webové stránky ministerstva vnitra a policie jsou aktuálně nedostupné kvůli DDoS útoku. Okamžitě jsme přijali ochranná opatření včetně omezení přístupu ze zahraničí. Na zprovoznění intenzivně pracujeme. Děkujeme za pochopení,“ uvedlo ministerstvo v 9:30 na síti X.

Server iDnes.cz upozornil, že hackerskému útoku čelily v úterý také webové stránky summitu Mezinárodní krymské platformy. Druhý ročník se tento týden schází v Praze, organizátoři dávají útok do souvislosti s proruskými hackery.

České weby terčem DDoS útoků

V minulých měsících české weby čelily masivním DDoS útokům opakovaně, stáli za nimi proruští hackeři.

Útok typu DDoS má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Právě DDoS útoky patří k těm nejpoužívanějším v kybernetické válce paralelní s konfliktem na Ukrajině, jak opakovaně varoval Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Pracovníci úřadu upozornili také na to, že počet útoků byl v uplynulém měsíci nadprůměrný.

Počet kybernetických incidentů byl v Česku v září znovu nadprůměrný

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám