Hlavní obsah

Volejte do zahraniční přes internet, vyjde to levněji

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí si pod pojmem internet představí pouze prohlížení webových stránek nebo elektronickou poštu, ale přes celosvětovou síť je možné velmi levně, nebo dokonce úplně zadarmo telefonovat, a to i do zahraničí.

Foto: Aleš Plevka

Úvodní nástup proběhl v tradičním stylu

Článek

Úplně nejlevněji vyjde telefonování přes internet v případě, že oba účastníci mají počítač s připojením na internet. Pak je samotný hovor zcela zdarma a platí se pouze za připojení k internetu.

Mají-li oba účastníci paušální připojení, mohou si spolu zadarmo povídat i několik hodin. Je třeba si však k tomuto účelu nainstalovat speciální program, kterým může být např. bezplatný Skype, a mít u počítače reproduktory s mikrofonem či ještě lépe náhlavní soupravu, kterou seženete už za méně než 300 korun.

:. Bezplatný program Skype, se kterým lze volat přes internet zadarmo

Jak volat na pevné linky a mobilní telefony

Problém však může nastat v případě, kdy potřebujete zatelefonovat někomu na pevnou linku či mobilní telefon. V této situaci je už nutné využít některou z komerčních služeb.

Nejznámější z nich je internetový server fayn.cz, který umožňuje za měsíční paušál 106 korun včetně DPH volat prostřednictvím speciální počítačové aplikace na jakýkoliv telefon v ČR i v zahraničí za mnohem nižší ceny než normálně. 

V rámci sítě fayn lze dokonce volat úplně zadarmo.

Tři koruny za minutu do USA

Ceny místních hovorů jsou sice jen o malinko nižší než v síti Českého Telecomu, ale již meziměstský hovor vás přijde ve špičce na méně než polovinu. Nejvíce však lze ušetřit při volání do zahraničí, neboť cena do mnohých evropských zemí, ale i do USA nebo Kanady, je pouhé 3,10 Kč za minutu.

Záleží však na tom, zda voláte na pevnou síť, nebo na mobilní telefon. Hovory do zahraničí na mobil mohou být pro některé země vyšší než na pevnou linku. Kompletní interaktivní ceník najdete na těchto stránkách.

Zákazníci si mohou vybrat z několika startovacích balíčků, které vždy obsahují aktivaci a vlastní telefonní číslo. Nejlevnější balíček vyjde na 299 korun a počítá s voláním z počítače. Najdete v něm náhlavní soupravu a kredit na volání ve výši 50 Kč.

Za necelou tisícovku získáte místo náhlavní soupravy jednoduchý telefon, ze kterého lze volat tak, jak jste zvyklí z pevné linky. Telefon se však nepřipojuje do telefonní sítě, ale prostřednictvím USB rozhraní do počítače s internetovým připojením.

Anketa

Vyzkoušeli jste už volání přes internet?
Ano
40,8 %
Ne, ale chci to zkusit
40,8 %
Ne a ani mne to neláká
18,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 557 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám