Hlavní obsah

VIA uvedla novou generaci mobilních procesorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VIA Technologies uvedla v pátek novou generaci C7 procesorů, se kterými doufá obsadit větší podíl na trhu s notebooky či méně výkonných stolních PC.

Článek

Čip C7 je založen na jádru "Esther", které VIA označuje za světově nejmenší, nejzabezpečenější a na výkon zdroj nenáročný x86 procesor.

Procesor je vyráběn 90nm procesem společnosti IBM a využívá výhod technologií SOI a "strained silicon". Jádro může dosahovat frekvencí kolem 2GHz, přičemž by jeho spotřeba neměla převýšit 20 Watt.

SOI (Silicon-On-Insulator - křemík na izolátoru) poprvé v reálně použitelné formě uvedla IBM. Zjednodušeně řečeno se jedná o technologii, která je dalším krůčkem ke zmenšování čipů a snižování jejich příkonu. Klasický křemíkový substrát sloužící pro výrobu čipů je nahrazen obdobnou látkou, která však pod tenkou horní vrstvou křemíku ukrývá izolátor.

Cílem SOI je dosáhnout rychlejšího nabití a vybití tranzistorů umístěných v substrátu. Teorie říká, že výkon oproti starší CMOS technologii roste o 25 až 35 procent, spotřeba SOI čipů by pak měla být až 3x nižší.

Společnost VIA, přestože vyrábí procesory už přes šest let, zatím dosáhla na trhu s čipy podílu rovnajícím se jednomu procentu. Například její dřívější jádro C3 vynikalo nízkou cenou, firma s ním však většího obchodního úspěchu nedosáhla, protože nabízelo ve srovnání s konkurencí mizerný výkon.

VIA C7 alias Esther

  • Takt: až 2000MHz
  • Velikost integrované paměti: 128KB L1 cache a 256KB L2 cache
  • FSB: 800MHz
  • Instrukce: SSE, SSE2, SSE3
  • Bezpečnostní technologie: VIA PadLock Hardware Security Suite (obdoba NX bit), RSA šifrování, bezpečnostní kódování Hash typu SHA-1 a SHA-2, algoritmy VIA PadLock RNG a VIA PadLock ACE
  • Technologie: 90nm, IBM silicon-on-insulator
  • Vylepšené řízení spotřeby: PowerSaver 4.0
  • Velikost čipu: 30 čtverečných mm
  • Spotřeba: Do 20 Watt, například 1.5GHz varianta si řekne o 7 Watt, 1.8GHz verze pak o 15 Watt.   

Podle tiskového prohlášení VIA Technologies se budou čipy rodiny C7 výkonově rovnat platformě Centrino či Celeron-M. Společnost je hodlá instalovat hlavně do menších a lehčích notebooků. C7 bude kompatibilní s paticí 479 vyvinutou Intelem, kterou užívají přenosné počítače [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám