Hlavní obsah

V tuzemsku vládne Microsoft a jeho "wokna"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tuzemští uživatelé mají nejčastěji v počítači nainstalovaný operační systém Windows 98 a na internetu surfují prostřednictvím Exploreru verze 5.x. Podíl Windows 98 však během posledního roku klesl o 11 procentních bodů na 41 procent a Explorer ztratil zhruba 20 bodů, když jeho podíl klesl na 51 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti iAudit.

Foto: Vratislav Konečný

Zbirožský potok

Článek

Podle průzkumu ztratily Windows 98 na úkor novější verze 2000, kterou v polovině roku používala více než pětina tuzemských PC. Z necelé desetiny na téměř pětinu se zvýšil podíl zatím poslední verze Windows pod názvem XP. Microsoft s Windows má na českém trhu celkový podíl 98 procent. O zbytek se dělí Macintosh, Linux a další platformy.

Pětkovou verzi Internet Exploreru začala letos nahrazovat verze 6.x, která si meziročně polepšila o více než 20 procentních bodů na dvoupětinový podíl na trhu. Celkově patřilo internetovým prohlížečům Microsoftu kolem 94 procent trhu. Pouze v jednotkách procent se pohybují podíly konkurenčních verzí Netscape či Mozilly.

Podle údajů ministerstva informatiky se počet tuzemských domácností vybavených počítačem v uplynulých čtyřech letech do konce roku 2002 zvýšil o deset procentních bodů na téměř 28 procent. Podíl bytů s přístupem na internet se od roku 1999 zvýšil osmkrát na loňských 16,4 procenta.

Související témata:

Související články

Nové 20.1" EIZO pro grafiky

Japonská firma EIZO představila nový 20.1" LCD monitor se špičkovým obrazem, který je určen, jak už je u této značky zvykem, nejnáročnějším uživatelům.

Výběr článků

Načítám