Hlavní obsah

V Plzni se otevřelo technologické centrum za desítky milionů korun

Plzeň

Plzeň tento týden otevřela Technologické centrum BIC (TC BIC) za 47 milionů korun, určené pro začínající i zavedené inovativní firmy a podnikatele. Najdou tam zázemí a vybavení pro rozvoj byznysu. Například laboratoře, zkušebny i stroje na výrobu prototypů. Uvedl to Martin Pilař, jednatel místní společnosti Compteq.io, která vyvíjí průmyslovou elektroniku. V centru se zabydlela jako první, s 30 lidmi obsadila 80 procent prostor a bude spolupracovat s dalšími nájemci.

Foto: ČTK

Na snímku je nově zrekonstruovaná budova inovačního centra v Plzni.

Článek

TC BIC vzniklo rekonstrukcí zchátralé armádní budovy na okraji průmyslové zóny Borská pole. Stavba přišla na 47 milionů korun. Včetně první fáze z roku 2020, kdy město otevřelo v centru Plzně coworkingové sdílené prostory pro začínající start-upy a laboratoř pro výzkum, vývoj a prezentaci aplikací ve virtuální realitě, přišel projekt na 56 milionů korun, z toho ministerstvo průmyslu (MPO) dalo z fondů EU přes 20 milionů korun.

„V coworkingu už zbývají pouze dvě místa. Na tento projekt navázalo Technologické centrum BIC, kde už je Compteq.io. Máme tam kanceláře pro mladé firmy, které mohou s touto úspěšnou firmou spolupracovat,“ řekl jednatel Podnikatelského a inovačního centra BIC Luděk Šantora. Tímto centrem prošlo za 30 let činnosti 120 firem, jež získaly dotace 1,1 miliardy korun, vytvořily přes 600 pracovních míst a navázaly díky BIC přes 160 mezinárodních partnerství.

Do vybavení TC BIC dal Compteq.io 20 milionů korun, také s dotací MPO. Nejdražší, za 11 milionů korun, je EMC komora – zkušebna elektromagnetické kompatibility, kterou mají pouze univerzity a velké firmy v ČR. Bude nabízet služby externím firmám, jež vyvíjejí elektronická zařízení. Zjistí, zda jimi vyvinutý přístroj nebo jeho díly neovlivňují elektromagnetickým polem jiné objekty i jak jim samy odolávají.

V Brně vyvinuli umělou inteligenci, umí třídit snímky už ve vesmíru

Internet a PC

V novém objektu je dále laboratoř pro integrování hardware, kde se skládají a testují počítačově řízené systémy, komory pro teplotní a klimatické zkoušky, vláknový laser, průmyslový scanner, 3D tisk a CNC stroje pro prototypovou výrobu. „O vybavení se postaral Compteq.io, který technologie využívá, ale další firmy si je mohou pronajmout,“ řekla konzultantka BIC Plzeň Lenka Palánová.

„Plzeň se snaží nacházet prostory pro nové investory. Nadějné společnosti tak nemusí za příležitostmi do Prahy,“ řekl primátor Pavel Šindelář (ODS). Podle Radky Bučilové z MPO nominovalo ministerstvo posílení kapacit coworkingu a TC BIC mezi Podnikatelské projekty roku 2022, jehož vítězové budou vyhlášeni 16. listopadu v Praze. „Je to krásný příklad integrovaných územních investic veřejné a soukromé sféry,“ uvedla.

Podle Pilaře cítí firmy v Plzni kontinuitu podpory inovačního podnikání. Šantora dodal, že už 13 let buduje město kompletní systém výchovy dětí, díky němuž se výrazně zvedla úroveň vzdělávání informatiky, robotiky a techniky na 26 základních školách v Plzni. Komplexnímu systému podpory Správy informačních technologií města pomáhají spolupracující firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám