Hlavní obsah

V Česku se má internet šířit přes záchody

– Plzeň
Novinky, ort

Může to znít jako aprílový žertík, ale ve skutečnosti je to takřka geniální nápad. Vynálezce Michal Najman si nechal patentovat způsob, jak šířit internetový signál prostřednictvím kanalizační sítě a potažmo i záchodů v domácnostech běžných uživatelů. Svůj nápad předestřel na konferenci internetových poskytovatelů KKTS v Plzni, jak informoval server Cnews.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že šíření internetu prostřednictvím WC není žádná revoluční myšlenka, se kterou by přišli Češi. Na tuto činnost se specializuje v zahraničí například společnost Cablerunner Technology.

Nápad Najmana nicméně posouvá celou technologii na novou úroveň, neboť k pokládce a uchycení kabelu napříč kanalizační sítí využívá speciálního robota. A to je daleko složitější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Foto: repro ISP Konference

Michal Najman

První problémy? Kabel se spláchl

Najman totiž na konferenci přiznal, že při prvních pokusech se potýkal vždy se stejným problémem – kabel se spláchl. Kromě těchto problémů se musel vynálezce vypořádat také s tím, aby byla optika odolná proti fekáliím a chemiím, které běžně v odpadní síti končí.

Nabízí se otázka, proč vlastně internet kanalizační sítí vést? V současnosti totiž největší problém při rozšiřování vysokorychlostního internetu představuje právě pokládka kabelu, respektive s tím související výkopové práce.

Náklady na přivedení optického kabelu do menších vesnic či satelitních městeček jsou zpravidla tak vysoké, že se do toho operátoři příliš nehrnou. Vedení prostřednictvím již existují kanalizační sítě tak představuje elegantní řešení, jak náklady na výstavbu výrazně snížit.

Hackeři dokážou na dálku ovládnout cizí WC

Internet a PC

Signál bude doveden až do WC

Potřeba je pouze to, aby trubka pro vedení kabelu měla tloušťku alespoň 15 cm, do užších míst se totiž robot nedostane. Při rozšiřování internetu přes kanalizační síť tak již nebude potřeba rozkopat půlku vesnice, signál bude bez nadsázky doveden až do záchodu v každé domácnosti.

WC Net, jak vynálezce novinku sám nazývá, se má v Česku poprvé realizovat již v dohledné době. První obcí, která bude tímto způsobem připojena, budou Ludgeřovice v Moravskoslezském kraji.

Najman má k internetovým sítím velmi blízko, sám pracuje již 15 let v oblasti poskytování připojení na severní Moravě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám