Hlavní obsah

Záchodová prkénka jsou sedmkrát čistější než mobily

Novinky, mif

Mobilní telefon je pro většinu lidí v dnešní době neodmyslitelným doplňkem. A je jedno, zda se bavíme o sofistikovaných modelech s operačním systémem a velkým dotykovým displejem, nebo základních verzích s klasickou konstrukcí a tlačítky. Studie společnosti zabývající se hygienou Initial Washroom Hygiene ukázala, že mobily jsou výrazně špinavější než záchodová prkénka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britská firma porovnávala záchodová prkénka a mobily náhodně vybraných uživatelů. Zatímco mobily v testech obsahovaly v průměru 1479 kolonií bakterií, na záchodových prkénkách to bylo sedmkrát méně, tedy jen 220.

Zajímavé je přitom zjištění, že počet mikrobů na telefonech je stejný v případě, když je nosíme v silikonových obalech, i když je nijak proti poškození nechráníme. Řada uživatelů přitom právě kryty odmítá s odůvodněním, že se pod nimi množí bakterie, protože tato místa se hůře čistí.

Do postele i na záchod 

Studií chtěla společnost Initial Washroom Hygiene poukázat především na to, jak malou pozornost lidé věnují hygieně svých telefonů, přestože je často berou všude s sebou – často i na záchod a následně do postele.

Z průzkumu mezi lidmi, jejichž telefony byly testovány, také vyplynulo, že si svůj mobilní přístroj berou dokonce na WC i v zaměstnání, kde se to bakteriemi jen hemží. Pouze jeden z pěti lidí následně přístroj očistí.

Lidé si telefony také často půjčují, což výskyt bakterií ještě zvyšuje. Ani v takových případech uživatelé nevěnují zvýšenou pozornost hygieně.

Přestože studie vypovídá především o situaci v Londýně, kde byly telefony a záchodová prkénka testovány, je velmi pravděpodobné, že podobného výsledku by se vědci dobrali také napříč Evropou. Hygienu našich telefonů se zkrátka vyplácí nepodceňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám