Hlavní obsah

V centru Prostějova na internet z laviček

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Přímo z náměstí T. G. Msaryka před prostějovskou radnicí si mohou od pátku obyvatelé a návštěvníci Prostějova brouzdat zadarmo po internetu. Umožňuje to zřízení antény na budově radnice vysílající signál do okolí, na který se mohou uživatelé přenosných počítačů připojit a vyřizovat si elektronickou poštu či vyhledávat informace z celého světa.

Foto: Lucie Lihmová
Článek

"Jsme první město v republice, které tuto službu občanům poskytne, protože chceme podporovat nové technologie a přístupy k informacím. Ohlas na tento projekt je obrovský. Dokonce nás navštívili zástupci jedné banky, která má zájem rozšířit tuto technologii do dalších částí Prostějova, aby mohla občanům poskytnout tuto službu," řekl novinářům místostarosta Prostějova Vlastimil Uchytil (ODS).

:. Wi-Fi
Bezdrátové připojení umožňuje takzvaná technologie Wi-Fi. Podporuje ji většina z novějších typů počítačů. Do starších modelů lze kartu Wi-Fi, jejíž cena se pohybuje od 2,5 do deseti tisíc korun, nainstalovat.

Pořízení technického vybavení na pokrytí náměstí signálem bezdrátového internetu stálo Prostějov díky sponzoringu 25 tisíc korun. Náklady na jeho provoz podle Uchytila zatím nejsou vyčíslené, protože o nich rozhodne výsledek výběrového řízení, které radnice vypsala na poskytovatele telekomunikačních služeb. Některé firmy přitom tento druh připojení k internetu nabízejí bezplatně.

Kluci místo holek s počítači

"Předpokládáme, že ihned po oficiálním spuštění služby se náměstí zaplní lidmi s notebooky. Jsem zvědavý, zda mladí chlapci budou poté sedět na lavičkách místo s dívčinami s přenosnými počítači. Na druhou stranu mně to bude trochu mrzet, protože dívky byly většinou krásné," uvedl Uchytil. Dodal, že stejnou technologii připojení k internetu chtějí prostějovští radní využít i v budově radnice.

Možnost připojit se pomocí bezdrátové technologie k internetu mají nyní i návštěvníci jednoho prostějovského penzionu. "Myslíme si, že je to služba navíc, což se ztotožňuje s naším záměrem poskytovat standard, který je běžný v západních zemích," řekl novinářům obchodní ředitel firmy, která penzion provozuje František Tichý.

Reklama

Výběr článků

Načítám