Hlavní obsah

USA zkonfiskovaly radikálům dva miliony dolarů v kryptoměnách

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že se mu podařilo zmařit pokusy militantních organizací nashromáždit digitální měny, píše zpravodajský web BBC. Ozbrojenému křídlu palestinské islamistické organizace Hamás, Islámskému státu (IS) a Al-Káidě byly podle Washingtonu zabaveny kryptoměny v hodnotě zhruba dvou milionů dolarů (44 milionů Kč). Prostředky budou podle vládních činitelů vloženy do fondu na pomoc obětem terorismu, napsala agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že se v rámci operace také podařilo zablokovat přes 300 kryptoměnových účtů, čtyři webové stránky a čtyři facebookové profily.

„Tyto akce představují vůbec největší vládní záchyt kryptoměn v kontextu terorismu,” uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ozbrojené křídlo Hamásu - Brigády Kasám - podle ministerstva spravedlnosti využívalo sociální sítě a své oficiální webové stránky k získávání příspěvků v podobě bitcoinů. Vládní agenti podle ministerstva získali kontrolu nad webem a následně příspěvky přesměrovali. Příkazy k domovním prohlídkám byly vydány v případě dárců z USA.

Těžařské viry opět na scéně, útočníci jdou po bitcoinech

Bezpečnost

Radikálové z Al-Káidy v Sýrii se podle Washingtonu snažili s využitím šifrované komunikační aplikace Telegram získat dary na nákup zbraní. Islámský stát využíval web a facebookové stránky k prodeji osobních ochranných prostředků proti covidu-19, které byly vyrobeny tureckou společností a nebyly schváleny americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), ačkoliv to bylo lživě uvedeno v popisu výrobku.

„Nic nebylo skryto,” řekl agentuře Reuters nejmenovaný americký činitel. Radikálové se totiž podle něj domnívali, že jsou chráněni šifrovanými aplikacemi.

Slibovali zhodnocení peněz, místo toho ale důvěřivce oškubali

Bezpečnost

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám