Hlavní obsah

Turecko dál blokuje YouTube, navzdory verdiktu ústavního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecké úřady dál brání v přístupu k internetovému videoportálu YouTube, a to navzdory čtvrtečnímu verdiktu ústavního soudu, který rozhodnutí vlády o zablokování portálu definitivně zrušil. Turecký telekomunikační úřad BTK prý rozsudek ještě neobdržel, a nemůže tedy nic dělat, informovala agentura Reuters.

Foto: YouTube

Článek

Vláda Recepa Tayyipa Erdogana zablokovala YouTube před dvěma měsíci poté, co se na něm objevily audionahrávky údajně dokazující korupci mezi premiérovými blízkými spolupracovníky. Ze stejného důvodu v březnu zakázaly úřady i přístup na sociální síť Twitter. [celá zpráva]

Cenzura internetového obsahu přišla krátce před tureckými komunálními volbami, v nichž Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) bojovala o přízeň voličů po rozsáhlém korupčním skandálu, který předseda vlády označil za spiknutí.

Zákaz Twitteru byl po rozhodnutí soudu zrušen už v dubnu, v případě YouTube ale turecké úřady nerespektovaly verdikty soudů nižší instance s tím, že část "závadného obsahu" ze serveru dosud nezmizela.

Rozhodnutí soudů, které zablokování obou internetových stránek zrušily, jsou podle médií políčkem Erdoganově vládě, která ho nařídila. Komentátoři už dlouho vykládají napjatou situaci v Turecku jako souboj dvou mocenských skupin - vlády a opozičně naladěných příznivců známého duchovního Fethullaha Gülena, kteří prý mají oporu v justici. Erdogan podnikl několik pokusů, jak nad justicí získat větší kontrolu, většina z nich ale ztroskotala na nesouhlasu ústavního soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám